Novi Zakon o stanovanju - kraj nepravdi ili manja prava?

Novi Zakon o stanovanju predviđa da takozvani zaštićeni stanari budu preseljeni u stanove u javnoj svojini, a da vlasnici posle dobiju nazad svoje nekretnine.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

18:04

Novi Zakon o stanovanju  - kraj nepravdi ili manja prava?

Nekoliko desetina zaštićenih stanara protestovalo je u Beogradu navodeći da je to smanjenje prava sadašnjih korisnika stanova, dok vlasnici smatraju da se na taj način ispravlja višedecenijska nepravda.

Šest decenija od stana do stana, bez svog krova nad glavom. Porodica Đorđevski, i pored toga što je posedovala dva stana na Čuburi, decenijama nije imala svoj stan. U stvari, imala ga je, ali na papiru, pošto su u njemu živeli drugi ljudi. A i dalje žive. Oni su samo jedna od oko hiljadu pet stotina porodica koje bi, najzad, mogle da dobiju nazad svoje stanove.

"Moji zaštićeni podstanari, nikada im nije palo na pamet da uzmu neke kredite i da rešavaju kad su mogli da rešavaju svoje pitanje i nikad nisu želeli da beže od centra. Danas moja deca su podstanari, jedna ćerka je podstanar, druga je sa nama, čekajući valjda ja kad odem u onu večnu kuću na Novom groblju da se onda oslobodi stan", kaže Stefan Đorđevski, vlasnik stanova u kojima stanuju zaštićeni stanari.

Novi zakon ipak ima zemaljske rokove za oslobođenje stanova u kojima su sad zaštićeni stanari i rok je deset godina. Za to vreme država će za njih naći stanove u javnoj svojini. Ipak, to znači i odlazak iz stanova koji su mahom u najužem centru Beograda.

"Mi ne smatramo da su vlasnici krivi što mi treba da izađemo iz tih stanova. To je svedena na nivo socijalnih slučajeva, i počinje sa 22 kvadratna metra za jednog člana domaćinstva i završava se sa 64 kvadratna metra za šestočlano domaćinstvo", navodi Vlastimir Dedović iz Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu.

Dedović kaže i da je loša odredba zakona to što se za svakog zaštićenog stanara, koji u narednih deset godina nasledi bilo kakvu nekretninu, ukida pravo na dobijanje zamenskog stana. Međutim, Mile Antić iz Mreže za restituciju navodi da se ovim zakonom ispravlja višedecenijska nepravda.

"Srpska država treba da uradi i očekujemo da će uraditi ovim zakonom, i da primeni to od 2016. do 2018. godine najkasnije", smatra on.

Razlike suprotstavljenih sudbina i dalje ostaju nepomirljive.

"U Dubljanskoj broj 7 čak mi pre dve godine nije dozvoljeno da uđem da vidim, čak je zaprećeno da će pucati", priča Đorđevski.

"Smatram da ovo predstavlja prinudno iseljavanje srednje klase iz centra Beograda", smatra Dedović.

Zakupnina koju plaćaju zaštićeni stanari za trosoban stan u centru iznosi oko devet hiljada dinara, dok bi po novim zakonskim rešenjima ta suma trebalo da bude udvostručena i da bude oko 18.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: