Radnica Jure: Dijagnoza karcionom, ubrzo i otkaz telefonom

Radnica fabrike Jura u Nišu Violeta Petrović dobila je otkaz u toj fabrici zbog, kako tvrdi, svoje dijagnoze - karcinoma.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

16:20

Radnica Jure: Dijagnoza karcionom, ubrzo i otkaz telefonom

Iz kompanije su joj telefonom saopštili da joj ugovor neće biti produžen.

Poslodavac za sada ćuti, a sindikati najavljuju da će Violeti ponuditi svu pravnu pomoć.

Prvu lošu vest ove godine Violeta Petrović primila je u septembru - da boluje od karcinoma dojke i da odmah mora na operaciju.

Dok je vodila bitku za život, samo noć nakon treće hemoterapije, stigla je još jedna loša vest - iz kompanije u kojoj je radila.

"Preživela sam tu noć i 30. ujutru, kad sam mislila da je sve u redu, dobila sam telefonski poziv iz Jure i obaveštenje da sam dobila otkaz. Rekli su mi da je meni tog dana istekao ugovor od 18 meseci i da mi neće biti produžen. Ja sam ih pitala da li oni znaju da sam ja na bolovanju, da imam karcinom dojke i da nisam sposobna za rad sada, a oni su kazali - žao nam je što ste vi bolesni, ali neće vam biti produžen ugovor, dođite da potpišete i uzmete dokumenta", priča Violeta.

Ona kaže da je bila dobar radnik i da do dijagnoze karcinoma nije odsustvovala sa posla jer, dodaje, u Juri nisu tolerisali bolovanja.

"Ko do dve godine ima neka bolovanja ili neke izostanke neće dobiti stalno zaposlenje - to su neka nepisana pravila koja svi znaju. Oni kojima treba posao. ćute i trpe i bolesni dolaze na posao", navodi ona.

U Juri su za B92 rekli da direktor nije tu i da niko ne može da daje izjave, a da ćemo odgovore dobiti ako pitanja dostavimo isključivo pismenim putem - poštom.

Odgovore na mnoga pitanja nema ni Violeta, jer pre odlaska na bolovanje niko u kompaniji nije želeo da razgovara sa njom. Kaže da neće odustati i da će se, uz borbu za život, boriti i za svoja prava.

"Po zakonu ja sam na bolovanju i ne mogu da dobijem otkaz. Neću potpisati ništa i verujem da je ovo pravna država", dodaje Violeta.
Violeta je samohrana majka. Ona i njen 12-godišnji sin žive od njenih primanja u Juri. Nedavno je sama morala da kupi i citostatike za terapiju jer ih u niškoj klinici trenutno nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: