Tramp branio zastavu SAD, levičari je ipak zapalili

Manja grupa levičarskih aktivista zapalila je američku zastavu ispred hotela novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa u Njujorku.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

10:23

Tramp branio zastavu SAD, levičari je ipak zapalili
Getty Images

Oni su to učinili reagujući na njegovu objavu da svako ko zapali državnu zastavu treba da snosi pravne posledice, iako taj čin u Americi nije kažnjiv.

Tramp je na Tviteru napisao da svako ko zapali državnu zastavu treba da se suoči sa posledicama kao što su zatvor ili oduzimanje državljanstva.

"Nikome ne sme da se dozvoli da pali američku zastavu - ako to čini, mora da postoje posledice - možda gubitak državljanstva ili godina dana zatvora", istakao je Tramp, preneo je AP, napominjući da nije jasno šta ga je navelo da napiše ovaj tvit.

Posle te objave, zapalile su se društvene mreže, a Trampove pristalice su ukazivale da su mnogi političari, uključujući i Hilari Klinton, predlagali da paljenje zastave bude kažnjivo, preneo je Rojters.

AP ocenjuje da Tramp ovom porukom osporava slobodu govora koja je u SAD garantovana Prvim amandmanom Ustava.

Prema presudi Vrhovnog suda SAD iz 1969. godine, Prvi amandman na Ustav SAD kojim se štiti sloboda govora i politička sloboda, sprečava kažnjavanje za paljenje američke zastave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: