Major Milan Tepić dobija spomenik u Beogradu

Majoru Milanu Tepiću biće podignut spomenik u blizini ulice koja nosi njegovo ime, odlučila je Skupština grada.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

15:28

Major Milan Tepić dobija spomenik u Beogradu
Foto: Thinkstock

Osim toga, poljskom lekaru Ludviku Hiršfeldu i srpskom pilotu Tadiji Sondermajeru biće podignute biste u prestonici.

Spomenik majoru Milanu Tepiću biće podignut na Savskom vencu, u neposrednoj blizini Ulice Milana Tepića, u znak sećanja na njegov herojski čin tokom ratnih sukoba 1991. godine, navedeno je u obrazloženju odluke.

Tepić je, naime, izdao naređenje da se digne u vazduh vojno skladište JNA u blizini Bjelovara 1991. godine, koje je trebalo da bude napadnuto i tom prilikom žrtvovao i sopstveni život.

Spomenik će biti podignut na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje će i finansirati njegovu izradu i postavljanje.

U Beogradu će biti podignute biste Ludviku Hiršfeldu, poljskom imunologu, koji je dobrovoljno došao u Srbiju 1915. godine i doprineo da se suzbije epidemija tifusa, od kojeg je tada u Srbiji umrlo oko 135.000 ljudi, kao i srpskom pilotu Tadiji Sondermajeru, prvom školovanom vazduhoplovnom inženjeru i osnivaču Aerokluba Jugoslavije.

Bista Hiršfeldu biće podignuta u dvorištu Srpskom lekarskog društva, koje je za ambasadom Poljske iniciralo njeno podizanje.

Jednom od pionira vazduhoplovstva u Srbiji, Tadiji Sondermajeru bista će biti podignuta na Starom gradu, a na inicijativu Udruženja linijskih pilota Srbije.

Ulice po Mihajlu Đuriću i Migelu Anhelu Asturijasu

Deo Beogradske ulice, od Bulevara kralja Aleksandra do Ulice Ilije Garašanina, pored Pravnog fakulteta, nosiće ime po profesoru Mihailu Đuriću, dok će palilulska ulica Nova 111 nositi naziv po gvatemalskom nobelovcu, piscu Migelu Anhelu Asturijasu.

Inicijativu da profesor prava i filozofije prava, akademik Mihailo Đurić, dobije ulicu u prestonici podneo je Pravni fakultet, na kojem je Đurić studirao i doktorirao 1954. godine.

Profesor Đurić je objavio 12 knjiga i priredio sedam zbornika, bio je član SANU i Evropske akademije nauka i umetnosti i dobitnik Oktobarske nagrade grada.

On je umro 2011. godine.

Prema odluci Skupštine grada, ulica Nova 111 na Paliluli postaće Ulica Migela Anhela Asturijasa.

Taj nobelovac će ulicu dobiti na inicijativu Ambasade Srbije u Meksiku da se izvrši "razmena ulica", tako što bi ulice bile nazvane po dvojici nobelovaca – u Gvatemala sitiju Ivi Andriću, a u Beogradu Migelu Anhelu Asturijasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: