Može li prebrojavanje da "preotme" Trampu pobedu?

Zahvaljujući Džil Stajn iz Zelene partije, glasovi posle američkih predsedničkih izbora bi u nekoliko ključnih država mogli ponovo da se broje.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

14:26

Može li prebrojavanje da
Foto: Gettyimages

Da ponovno brojanje može da pobedu prebaci u ruke Hilari Klinton skoro je nemoguće, piše BBC.

Zahtev za ponovnim brojanjem glasova odnosi se na tri države – Viskonsin, Mičigen i Pensilvaniju.

Džil Stajn je prošle nedelje skupila neophodan novac kako bi taj proces uopšte mogao da bude pokrenut, pošto se u sve tri države zahteva da stranka koja podnosi peticiju i plati neophodnu sumu. Ona je do sada skupila više od šest miliona dolara, koji bi pokrili troškove.

Stajnova je u petak i zvanično podnela zahtev za prebrojavanjem u Viskonsinu. Državni zvaničnici odlučiće da li će to biti ručno prebrojavanje, ili će zadatak prepustiti mašinama. Stajnova je rekla da će ciljati na to da glasovi budu prebrojani lično.

U ponedeljak, Zelena partija je započela proces u Pensilvaniji, rok za podnošenje zahteva u Mičigenu je sreda.

Tri države imaju ukupno 46 elektorskih glasova, više nego dovoljno da prebace pobedu Klintonovoj. Po federalnom zakonu, sva ponovna prebrojavanja moraju da se dogode najkasnije 35 dana od izbora.

Kako se navodi, postoji mogućnost da ponovno brojenje, čak i ako ne donese pobedu Klintonovoj, dokaže kako su sa rezultatima imali veze strani hakeri. Iako je Obamina administracija navela da ne postoje dokazi sa tako nešto, postoje indicije da su se ruski hakeri umešali baze u Arizoni i Ilionisu ranije tokom godine i da su odgovorni za objavljivanje privatnih mejlova zvaničnika kampanje Hilari Klinton.

Kako smatra Džej Aleks Halderman, profesor sa univerziteta u Mičigenu, to je i više nego dovoljan razlog da se podrži zahtev Stajnove.

“Čak i ako se ne nađe ništa sumnjivo, to će glasačima dati sigurnost da su rezultati validni“, rekao je on.

Naravno, kako piše BBC, to ne objašnjava zašto Stajnova traži isto i u Pensilvaniji, gde je dobijanje bilo kakvih sličnih informacija veoma teško.

Za razliku od Viskonsina i Mičigena, većina glasačkih mašina u Pensilvaniji ne ostavljaju papirni trag – nema ništa fizičko da se izbroji.

Jedan ekspert je za “LA tajms“ rekao bi ponovno brojanje glasova u Pensilvaniji bio “noćna mora“. Međutim, postoji i prednost, a to je da arhaične mašine nemaju povezanost sa internetom, pa tako ako su hakovane to je urađeno individualno.

Tim Hilari Klinton je ove nedelje saopštio da će učestvovati u prebrojavanju. To znači da će Klintonova imati svoje ljude koji će nadgledati proces.

Klintonova se sa druge strane nije oglašavala povodom ovoga, kao ni njeni najviši saradnici.

Donald Tramp je na ove navode reagovao paljbom postova na Tviteru u kojima je čak naveo da je dobio više glasova naroda ako se ne računaju ilegalni glasovi. On je dodao da je ozbiljnih prevara bilo u Virdžiniji, Nju Hempširu i Kaliforniji. Dokaze za ovo nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: