Putin neće, Obama "možda šokira": Ko će na sahranu Kastra?

Ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani kubanskog lidera Fidela Kastra, dok druge delegacije razmišljaju da li da pošalju svoje predstavnike.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

12:26

Putin neće, Obama
Foto: Gettyimages

Fidel Kastro umro je u subotu u 91. godini, a mnogi svetski lideri oglasili su se povodom njegove smrti. Neki su hvalili njegovo liderstvo, dok su ga drugi nazvali “diktatorom“.

Putin je Kastra nazvao “simbolom jedne ere“ i izrazio saučešće Fidelovom bratu Raulu. Portparol ruskog predsednika u ponedeljak je saopštio da Putin neće ići na sahranu zbog drugih obaveza.

Rusku delegaciju predvodiće portparol Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.

Članovi američkog Kongresa, kojim dominira Republikanska partija, usprotivili su se najavi da će Barak Obama ili bilo koji američki zvaničnik otići na Kastrovu sahranu, uprkos istorijskom poboljšanju odnosa SAD i Kube.

Vođa većine u Senatu Mič Makonel i predsednik predstavničkog doma Pol Rajan govorili su o ugnjetavanju koje je prizveo Kastrov režim, nakon što je senator Floride Marko Rubio, koji je inače poreklom s Kube, rekao da se nada da Obama neće poslati nikoga na sahranu.

Senator Ted Kruz, koji je takođe poreklom s ostrva, rekao je da ne želi da vidi nijednog predstavnika američke vlade na sahrani.

Obama je, međutim, iznenadio sve i kada je 2013. poslao malu delegaciju na sahranu predsednika Venecuele Uga Čavesa, ali nije poslao nijednog značajnijeg političara na sahranu bivše britanske premijerke Margaret Tačer.

Sadašnja britanska premijerka Tereza Mej odbila je da komentariše navode da neće poslati nijednog zvaničnika na Kastrovu sahranu.

Kanadski premijer takođe “nije doneo odluku“.

Među prvima koji su izrazili saučešće zbog smrti kontroverznog kubanskog lidera bili su zvaničnici Indije. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro i predsednik Bolivije Evo Morales, obojica Kastrovi saveznici, hvalili su njegov legat i očekuje se da će prisustvovati sahrani iako to nisu zvanično potvrdili.

Kineski predsednik Si Đinping takođe nije potvrdio da li će ići na prvo putovanje na Kubu od 2014, ali će Kina verovatno poslati svog predstavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: