CG dobila vladu bez Đukanovića, novi premijer Marković

Jednoglasnom podrškom četrdeset jedan prisutni poslanik crnogorskog parlamenta izabrao je 41. vladu Crne Gore. Novi premijer je Duško Marković.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.11.2016.

16:57

CG dobila vladu bez Đukanovića, novi premijer Marković
Screenshot

Za izbor vlade i njenih članova glasali su poslanici Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, koalicije albanskih stranaka i Hrvatske građanske inicijative, javlja RTCG. Sednici parlamenta nisu prisustvovali opozicioni poslanici.

Predsednik parlamenta Ivan Brajović zahvalio je dosadašnjem premijeru Milu Đukanoviću.

Članstvo u NATO i Evropskoj uniji glavni su spoljnopolitički prioriteti nove vlade, kazao je mandatar Duško Marković, navodeći da bojkot opozicije i nepriznavanje rezultata izbora nema ustavnog opravdanja. On je dodao da će najvažniji zadatak nove izvršne vlasti biti poboljšanje života svakog građanina.

Marković, koga je na tu funkciju predložio predsednik Crne Gore Filip Vujanović, počeo je predstavljanje programa i članova vlade pred poslanicima.

Za novu vladu i njen program glasal je 41 od 81 poslanika, a uzdržanih i protiv nije bilo.

Sednicu na kojoj je Marković predstavio program i sastav nove vlade bojkotovala je celokupna opozicija i debate o ciljevima i kadrovskom rešenjima nove izvršne vlasti nije bilo.

Marković je kao ključni izazov označio ekonomske probleme i rekao da će njegova vlada završiti proces pristupanja Crne Gore u NATO.

"Veću pažnju posvetićemo odnosima sa susedima, EU, sa SAD i Kinom. Nastojaćemo da prevaziđemo nerazumevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom", rekao je Marković povodom spoljno-političkih prioriteta vlade, što je kontinuitet dosadašnje spoljne politike. Novi premijer se u ekspozeu posebno osvrnuo na pokušaj terorističkog napada na izborni dan i rekao da će nova vlada "dati punu podršku u rasvetljavanju zločinačkog nauma prema Crnoj Gori i njenom premijeru".

"Bilo da su u pitanju strani ili državljani Crne Gore, ruka pravde i pravne države mora stići svakog učesnika ove kriminalne namere da se na brutalan način udari u temelje crnogorske države", rekao je Marković.

On je rekao da svaki ministar koji ne bude imao rezultate u prvoj godini dana rada ne može računati na dalji rad u izvršnoj vlasti.

Markovićeva vlada ima tri nova ministarstva - evropskih poslova, javne uprave i sporta.

U novoj crnogorskoj vladi su samo dvojica ministara iz dosadsašnjeg kabineta bivšeg premijera Mila Đukanovića, ali to ne znači otklon, rekao je novoizabrani premijer Duško Marković.

Reč je o ministrima Zoranu Pažinu i Predragu Boškoviću.

"Ne, to nije otklon. Personalni sastav vlade je odgovor na to šta čeka Crnu Goru", rekao je Marković novinarima nakon polaganja zakletve.

Medije je zanimalo i što će biti odgovor nove Vlade na pojedine izjave iz Rusije kojima se Crnoj Gori preti ukrajinskim scenariom i krvoprolićem.

"Crna Gora je sposobna da odbrani interese i očuva samostalnost. Razumem nervozu oko naših strateških interesa", rekao je Marković.

Opozicija bojkotuje rad Skupštine i odbija da prihvati 39 mandata, koliko je osvojila na izborima. Traži da se do kraja rasvetli navodni pokušaj državnog udara na dan izbora i da taj slučaj dobije sudski epilog.

Ko je novi crnogorski premijer

Novi crnogorski premijer Duško Marković je rođen 1958. godine u Mojkovcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet je diplomirao u Kragujevcu.

Godine 1991. izabran je generalnog sekretara Vlade Crne Gore i tu dužnost je obavljao do 1998.

U tom periodu obavljao je i značajne partijske funkcije u Demokratskoj partiji socijalista. Bio je član Glavnog odbora, i član Izvršnog odbora Glavnog odbora DPS-a. U jednom periodu bio je vršilac dužnosti direktora DPS-a.

Bio je poslanik DPS-a, a 1998. do 2005. obavljao je dužnost pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za Službu državne bezbednosti, a nakon toga i prvi direktor Agencije za nacionalnu bezbednost.

U dva mandata je bio potpredsednik Vlade Crne Gore.

Za zamenika predsednika DPS-a izabran je 2015.

Tokom 2016. godine, pored potpredsedničke, obavljao je i dužnost rukovodioca Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član je Veća za nacionalnu bezbednost i rukovodilac Biroa za koordinaciju obaveštajno-bezbednosnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: