Francuska desnica izabrala Fijona, pobediće Le Penovu

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon proglasio je pobedu na stranačkim izborima opozicione desnice koja bira svog kandidata na predsedničkim izborima.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 27.11.2016.

21:56

Francuska desnica izabrala Fijona, pobediće Le Penovu
Foto: GettyImages

Protivnik Alen Žipe čestitao mu je na "širokoj pobedi".

Fijon se tokom kampanje zalagao za dramatične reforme slobodnog tržišta, stroža pravila imigracije, tradicionalne porodične vrednosti i bliže veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U pobedničkom govoru Fijon je pozvao na jedinstvo kako bi se pobedila krajnja desnica i diskreditovala levica.

Alen Žipe, takođe nekadašnji premijer Francuske, priznao je poraz u drugom krugu stranačkih izbora i čestitao Fransoa Fijonu na "širokoj pobedi".

Žipe je priznao poraz pošto su rezultati sa biračkih mesta pokazali da je on dobio 32 odsto, a njegov protivnik Fijon 68 odsto glasova.

"Završavam ovu kampanju kako sam je i počeo, kao slobodan čovek koji nije imao kompromis po pitanju toga ko je i šta misli", rekao je Žipe i dodao da će podržati Fijona na izborima u aprilu i maju.

Žipe je pozvao na jedinstvo posle neuobičajeno oštre kampanje u kojoj je optužio Fijona da se ulaguje antiimigrantskoj i antiislamskoj krajnoj desnici.

Treći kandidat desnice, bivši predsednik Nikola Sarkozi koji je ispao iz trke, priznao je poraz u prvom krugu i pozvao svoje pristalice da glasaju za Fijona. Izbor kandidata, organizovan po ugledu na američki, je prvi takav za republikance, a označen je i kao borba socijalno konzervativnog i ekonomski radikalnog Fijona i umerenijeg Alana Žipea (71), koji je takođe bio premijer Francuske.

Fijon i Žipe su pre sedam dana osvojili najviše glasova u prvom krugu unutarstranačkih izbora republikanaca. Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi tada nije uspeo da se kvalifikuje za drugi krug glasanja.

Glasanje za predsedničkog kandidata smatra se testom za glavne političke partije, nakon pobede Donalda Trampa na izborima u SAD i kampanje za Bregzit u Britaniji, koje su iskoristile bes naroda protiv elite i establišmenta.

Ko god da pobedi, suočiće se sa žestokom konkurencijom - liderom Nacionalnog fronta Marin Lepen, koja čeka da napadne suparnika kao simbol francuske vladajuće klase.

Socijalisti još nisu odlučili da li će njihov sadašnji šef države Fransoa Oland pokušati da dobije drugi mandat, ili će, zbog njegove nepopularnosti, Francuzima ponuditi drugog kandidata.

Anketa: Fijon će pobediti Le Penovu u drugom krugu

Francuski konzervativni kandidat Fransoa Fijon ubedljivo će pobediti lidera partije krajnje desnice Marin Le Pen na predsedničkim izborima sledeće godine u Francuskoj, pokazuju objavljeni rezultati ankete "Haris interaktiv".

Ova anketa je obavljena na dan kada je Fijon pobedio Alana Žipea na unutarstranačkim izborima republikanaca koji su birali kandidata za predsedničke izbore.

Fijon će, prema anketi, pobediti Le Penovu u drugom krugu predsedničkih izbora sa 67 odsto glasova.

Ona će osvojiti 33 odsto, prenosi Rojters.

U prvom krugu glasanja, socijalistički predsednik Fransoa Oland će dobiti samo devet odsto glasova. Ako umesto njega u trci bude bio Manuel Vals i njemu, sudeći prema rezultatima ankete, sleduje samo devet odsto glasova.

Kako se navodi, bivši ministar ekonomije Emanuel Makron će dobiti izmedju 13 i 14 odsto glasova.

U ovoj onlajn anketi je učestvovalo 6.093 osobe.

Žipe je najavio da će podržati Fijona na predsedničkim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: