Politiko: Rencijev referendum bi mogao da ugrozi evrozonu

Evropski lideri su ujedinjeni u želji da italijanskom premijeru Mateu Renciju uspe ustavni referendum zakazan za 4. decembar.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.11.2016.

12:08

Politiko: Rencijev referendum bi mogao da ugrozi evrozonu
Foto: GettyImages

Ipak, upravo taj uspeh bi mogao da otvori put pobedi populističkog "Pokreta pet zvezdica" komičara i aktiviste Bepea Grila na izborima 2018, koja bi mogla da ugrozi evrozonu.

"Lideri EU bi trebalo da paze kakve želje imaju", piše u tekstu na sajtu "Politiko" pod nazivom "Mateo Renci možda ide ka Pirovoj pobedi".

Navodi se da je "sa Bregzitom, novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom, okuraženom Rusijom, predstojećim izborima u Francuskoj i Nemačkoj i izazovom koji političkog populizma lista toga čime se sve treba baviti dovoljno duga i bez dodatne krize u Rimu".

"Ako Renci uspe 4. decembra, Italijom će upravljati sistem koji daje veću, a ne manju, šansu 'Pokretu pet zvezdica' da osvoji vlast 2018. Isto kao što Bregzit predstavlja suštinsku pretnju po EU, pobeda 'Pokretu pet zvezdica' mogla bi da ugrozi evrozonu", ocenjuje Politiko.

Objašnjava se da će "'Da' na Rencijevom ustavnom referendumu, osmišljenom da obuzda moć italijanskog Senata, omogućiti stupanje na snagu reforme izbornog sistema u Italiji koja je urađena ranije ove godine".

"Tim promenama je uvedena druga runda na izborima koja garantuje pobedniku apsolutnu većinu u parlamentu i samim tim i jednopartijsku vladu. Ovaj novi sistem, poznat kao 'Italikum', možda zvuči sjajno nu teoriji kada se ima u vidu istorija disfunkcionalne politike u Italiji. U praksi, mogao bi da se pokaže kao problem", stoji u tekstu.

Navodi se da je "'Pokret pet zvezdica' trenutno u anketama iza Rencijeve vladajuće Demokratske partije".

"Ali, ima značajnu prednost kada se anketa odnosi na drugi krug izbora. Ovo bi trebalo da bude razlog za alarm. Ne samo da su članovi 'Pokreta pet zvezdica' veoma neiskusni, već su i ideološki populisti", navodi se u tekstu.

Navodi se da bi "pošto je (Italija) treća po veličini privreda u evrozoni i država osnivač EU, rešenje po ugledu na ono u slučaju Grčke koje su nametnuli Nemačka i drugi kreditori bilo nezamislivo".

"Alternativa bi bila katastrofa. Ili bi "Pokret pet zvezdica" bio prisiljen da izvede totalni zaokret po ugledu na (grčku vladajuću stranku) Sirizu i prihvati obaveze koje nalaže članstvo u evrozoni ili bi vlada verovatno pala. Ali, pre nego što bi se jedno ili drugo desilo, velika šteta bi bila načinjena Italiji i evrozona bi bila opasno oslabljena", piše Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: