Poglavica ne priznaje državu, napad na patrolu: 55 mrtvih

Policija Ugande upala je u palatu plemenskog poglavice u Ugandi i uhapsila ga, nakon žestokih sukoba u kojima je 55 osoba poginulo.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

11:43

Poglavica ne priznaje državu, napad na patrolu: 55 mrtvih
Foto: GettyImages

Sukobi između policije i militantnih jedinica povezanih sa plemenskim poglavicom u gradu Kasese na zapadu zemlje u kraljevini Rvenzururu, počeli su u subotu, a kulminirali su jutros kada je naoružana grupa napala patrolu policije.

U tom okršaju poginulo je 14 policajaca i 41 separatista, navode zvaničnici, prenosi AFP.

Predsednik Ugande Joveri Museveni nakon toga je telefonom pozvao plemenskog poglavicu i naredio mu da raspusti svoje gardiste, za koje se pretpostavlja da su deo militantnog ogranka koji deluje u Ugandi i susednom Kongu.

"Dali smo vreme kralju da razgovara sa ljudima, ali kralj je bio nepopustljiv. Jedina opcija je bila da upadnemo u palatu i isteramo ove ljude, zbog opšte sigurnosti i bezbednosti", rekao je jedan od zvaničnika.

Kako je rečeno, poglavici će biti suđeno zbog izazivanja nasilja.

Rvenzururu kraljevstvo je tradicionalna monarhija koja je počela da sa separatističkim ispadima kada je Bakonzo narod koji tu živi, proglasio nezavisno kraljevstvo 1962. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: