"Ministar HR prvo očistio Krajinu, posle prešao u BiH"

Direktor Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da je ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević u akciji "Oluja" prvo "očistio Krajinu".

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

12:12

Foto: GettyImages

Kako kaže, zatim je prešao u BiH i tamo, u akciji "Maestral" nastavio da čini zločine.

Krstičević je u vreme "Oluje" bio komandant 4. gardijske brigade, koja je pre odlaska u BiH, "počinila strašne zločine na području Knina i severne Dalmacije, a zatim prešla u BiH i nastavila etničko čišćenje i ubijanje", objasnio je Štrbac.

On je, učestvujući, u emisiji jagodinske televizije "Palma plus", podsetio da je Krstičević "bio pod istragom Haškog tribunala, međutim, s obzirom na novu strategiju tog suda, do koje je u međuvremenu došlo, da se pred tim sudom krivično gone samo najviše pozicionirani oficiri i političari, onda su iz tog dela optužnice ispali Krstičević i Ivan Korade".

Korade je komandovao Varaždijskom gardijskom brigadom i on i Krstičevićem su zajedno "čistili Liku i Dalmaciju", objasnio je Štrbac.

Prema njegovim rečima, ta nova strategija Haškog tribunala ne znači da je Krstičević oslobođen zločina, za koji ga sada traži BiH.

Ante Gotovina jeste oslobođen "po sramnoj Meronovoj drugostepenoj presudi", posetio je Štrbac i ocenio da će "Hrvati morati pre ili posle da procesuiraju sve ove sa nižeg stepena, a Korade i Krstičević su samo stepenik niže od Gotovine".

Dakle, treba ih procesuirati za ono što su njihove jedinice uradile Srbima u "Oluji" i za ono što su kasnije uradili u akciji "Maestral" u BiH, zaključio je Štrbac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: