"Dugi sudski procesi protiv lekara, sumnja među građanima"

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da sudski procesi protiv lekara traju dugo i unose sumnju među građane kada je u pitanju lekarska profesija.

Izvor: RTS

Nedelja, 27.11.2016.

10:35

Foto: Freeimages

Apelacioni sud je presudio u slučaju Jelice Radović, koja je preminula posle operacije čukljeva – lekari bolnice "Decedra" u kojoj je Jelica operisana, oslobođeni su odgovornosti za teško delo protiv zdravlja ljudi.

Utvrđeno je da su lekari nesavesno postupali, ali za to nisu krivi jer je zastarelost krivičnog gonjenja nastupila 2010. godine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Milan Dinić je rekao da u slučaju Jelice Radović Lekarska komora Srbije još nije zvanično dobila odluku Apelacionog suda.

"Nismo dobili zvanično odluku Apelacionog suda – kada je dobijemo proučićemo je. Oni su oslobođeni za teško delo protiv zdravlja ljudi, oni se osvrću na deo stručne greške ali su oslobođeni. Teško delo protiv zdravlja ljudi i lekarska greška nisu ista stvar", kaže Dinić.

Ističe da je Lekarska komora Srbije tu i zbog lekara i zbog pacijenata.

"Dajemo pomoć i zaštitu koliko je dozvoljeno, uvek savetujemo pacijenta kako da traži pravdu. Od početka godine do sada oko 30 licenci je oduzeto. Nije da ne postoji sankcija za rad, treba napraviti razliku između nesavesnog lečenja i povrede etičkog kodeksa. Čim se uključi krivica i sud časti, to se radi zvanično i izlazi van okvira Lekarske komore", objašnjava Dinić.

Kaže da se licence oduzimaju na osnovu presuda sudova.

"Imamo odluku suda kakva jeste i kao i svi drugi poštujemo odluku suda. Nismo srećni jer je dugo trajao proces i time unosi sumnju. Bavimo se kodeksom profesionalne etike, i na osnovu toga sudovi sude u takvim slučajevima. Kada je smrtni ishod mi samo poštujemo odluke suda. Ima više desetina sudskih presuda koje nisu u korist lekara i tada uzimamo licence", ističe Dinić.

Dodaje da se u ovom trenutku obrađuje više desetina predmeta i da će biti završeni u roku od godinu dana.

"Moraju biti gotovi u roku, što se tiče slučaja iz Loznice, malog Radenka, trenutno teče rok od 30 dana koji predviđa izjašnjavanje svih strana, a u decembru ističe rok. Nakon toga zasedaju i donosi se odluka", zaključuje Dinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: