Albanska zastava uz srpsku u ponedeljak na jugu Srbije

Albanci na jugu Srbije u ponedeljak će obeležiti Dan albanske zastave koji predstavlja albanski nacionalni praznik.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

16:20

Albanska zastava uz srpsku u ponedeljak na jugu Srbije

Na zgradama opština u kojoj su Albanci većina sutra u podne će pored srpske biti istaknuta i zastava Albanije.

Srpski državni organi traže od Albanaca koji žive na jugu da osmisle svoju zastavu, koja mora da se razlikuje od državne zastave matične zemlje.

Karađorđev trg u Bujanovcu odlukom albanskih lokalnih vlasti trebalo bi da bude preimenovan u Skenderbegov trg. Ovo je jedan od zahteva Albanaca sa juga Srbije koji čeka odluku nadležnog ministarstva u Beogradu.

Albanci sa ovog područja smatraju da bi Beograd trebalo više da se brine o njima. Problemi su kažu nezaposlenost i slaba zastupljenost u državnim institucijama.

"Naravno onda se dodaju i problemi veoma osetljivi, kao što je nedostatak udžbenika a trenutno najgorući problem sa nostrifikacija diploma sa kosovskih univerziteta. Ima problema i sa diplomama drugih univerizeta u Makedoniji i Albaniji, ali to je više administrativni problem", kaže Riza Halimi, PDD.

Šef koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković kaže da je u poslednjih nekoliko godina pomak na jugu vidljiv, od ulaganja u infranstrukturu, do izgradnje fakulteta i porodilišta. Država je za razvoj preduzetništva u ovom regionu dala dva miliona evra.

"Kada je u pitanju uključivanje u državne institucije. recimo imate u Preševu 65 odsto policijskog sastava su pripadnici albanske nacionalne manjine, imate nešto manje u Bujanovcu, još manje u Medveđi. Prema tome treba da sednemo zajedno sa njima i da vidimo koji su to njihovi zahtevi. Postoje neki državni organi gde njih nema u organima vlasti to je tačno i da na tom pitanju treba raditi zajedno sa njima. Ono što je dobro je da oni sada kao i prethodnih godina svog delegata u Skupštini Srbije da učestvuju u organiima upravljanja", navodi Zoran Stanković iz Koordinacionog tela za jug Srbije.

Jake političke poruke poput onih, da će Albanci na jugu formirati zajednicu albanskih opština su utihnule. Srpske vlasti očekuju da će se albanski predstavnici vratiti uskoro za pregovarački sto.

"Očekujem da će oni svojim stavovima ili deklarativnim izjašnjenjem u ovim poslednjim danima prihvatiti ove razgovore kao nešto što je poruka samog Edija Rame kad je boravio u Preševu. On je poručio Albancima: Vi ste građani republike Srbije, sve svoje probleme morate rešavati u organima Vlade Republike Srbije, to jest u državnim organima Republike Srbije. I to je nešto na čemu se temelji naša buduća saradnja. Ono na šta mi instistiramo je da se zakoni Republike Srbije moraju poštovati", dodaje Stanković.

Albanci sa juga Srbije očekuju da bi uskoro o svojim problemima mogli da razgovaraju sa predsednikom srpske Vlade. Jednu od ideja koje će mu predstaviti kako navodi Riza Halimi je reorganizacija Kordinacionog tela za jug Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: