Tadić: Ako se Vučić kandiduje biće kao 2000. i on to zna

Predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić izjavio je da je prvi korak u obaranju aktuelnog režima zajednički kandidat opozicije.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

12:22

Tadić: Ako se Vučić kandiduje biće kao 2000. i on to zna
Foto: Tanjug

Međutim, kako kaže, ne želi da govori o pojedinačnim imenima za potencijalnog kandidata.

Tadić je apelovao na sve stranke opozicije da se ujedine oko zajedničkog kandidata jer, kako je rekao, "zajednički kandidat opozicije na predsedničkim izborim jeste suštinski prvi koraka ka obaranju Vučićeve, Nikolićeve i Dačićeve vlasti".

"Sve političke stranke opozicije koje u ovom trenutku nameću svoj interes u odnosu na opšti, ustvari rade za (premijera Aleksandra) Vučića, sve političke stranke koje razmišljaju o mnogim kandidatima uključujući i svoje političke lidere rade za Vučića", rekao je novinarima pre početka sednice Glavnog odbora SDS-a Boris Tadić.

On je ocenio da ne postoji ništa idealnije za Vučića, nego da političke stranke opozicije imaju "pregršt predsedničkih kandidata" i da je to situacija u kojoj lider SNS može stati iza "katastrofalnog predsedničkog kandidata, kao što je Tomislav Nikolić".

Tadić je ocenio da Nikolić koji govori "potpune besmislice u političkom etru" svakog dana "sramoti" Srbiju u međunarodnoj javnosti.

"Ako Srbija još jednom dobije Nikolića za predsednika to će biti istorijska sramota...SDS i ja lično smo spremni da uradimo sve da dođe do promene na toj poziciji koja bi značila i pad Vučićeve vlade," kazao je Tadić i apelovao na političke predstavnike opozicije da sednu za sto da razgovaraju, naglasivši da se to odnosi na stranke evropske orijentacije i da isključuje DSS i Dveri.

On je rekao da ne može da zamisli da SDS i Dveri i DSS imaju zajedničkog kandidata, jer se ne može istovremeno biti za dve suprotstavljene politike.

Na pitanje da li će opozicija moći da pobedi na izborima ako kandidat za predsednika bude Vučić, Tadić je rekao da nesumljivo može.

"Ukoliko kandidat bude Vučić, onda će doći do velike polarizacije u društvu i to će motivisati i one ljude koji danas ne razmišljaju o izlasku na izbore, da izađu, pa ćemo imati situaciju iz 2000. kada smo imali polarizaciju. S jedne strane udružena opozicija i sa druge strane Milošević. To sigurno Vučić zna i ne bi želeo da doživi takvu vrstu poraza", naveo je Tadić.

On je kazao da bi za Vučića bilo bolje da kandidat bude Nikolić i da mu je u tom slučaju potrebno da opozicija ima "tri, četiri ili pet političkih kandidata".

"Stvar je jednostavna. Ko to ne razume radi za Vučića", naveo je Tadić.

Tadić je rekao da će nastaviti pregovore sa potencijalnim predsedničkim kandidatima, ali nije želeo da govori o imenima.

"Ukoliko bih ja govorio o predsedničkim kandidatima ovog trenutka, ja bih tim ljudima naneo najveću moguću štetu jer živimo u apsolutno nepodnošljivim okolnostima. Tabloidni mediji bi razbili tog čoveka ovoga trenutka. Već su počeli da raznose svakog čoveka koji je potencijalni kandidat. Svojim izjavama ove vrste neću da radim u korist Vučićeve vlasti", naveo je on.

Tadić je rekao da ne govori ni o sebi kao predsedničkom kandidatu i naveo da plaćeni analitičari iznose da među opozicijom vlada veliki egoizam.

Na pitanje kada će sastanak opozicije biti održan Tadić je kazao da će se dogovoriti sa drugim političkim strankama, onda kada bude dobio dovoljno uveravanja od predstavnika drugih političkih stranaka da će taj "sastanak biti efektivan".

On je rekao da je potrebno dogovoriti se i o zajedničkom kandidatu, ali i uslovima za izbore i kontrole.

Tadić je izrazio žaljenje što je LDP pokušavao da uđe u Vladu.

Tadić je rekao da nije lako dobiti zajedničkog kandidata jer stanje političke svesti nije mnogo uznapredovalo.

"Potrebno je da politički lideri ugrade i svoje lične napore i svojih stranaka, i interese svojih stranaka u opšti interes, ali ne da razmišljaju o pozicioniraju sebe kao političkog lidera. To je moj apel i DS i DJB. Potrebno je izaći sa zajedničkim stavom i uveren sam da možemo da pobedimo Vučićevog kandidata. Poraz Vučićevog kandidata znači obaranje vlasti SNS", kazao je on.

Tadić je dodao da obaranje SNS znači "mogućnost realnog rasta i dostizanje zemalja makar u regionu" po rastu BDP.

On je rekao da je Srbija među poslednjima u regionu.

Tadić je rekao i da su pregovori u vezi Kosova i Metohije "novi primer obmane" sadašnje vlasti.

"Nije dobro da vlast obmanjuje neverovatnim nacionalnih postignućima kada ih nema", kazao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: