Nikolić: Velika Rusija ne treba da se obazire...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže za Sputnjik da rezolucija EP o ruskim medijima deluje kao stvar na koju je u prvim danima trebalo odgovoriti ozbiljno.

Izvor: Sputnjik

Subota, 26.11.2016.

09:05

Nikolić: Velika Rusija ne treba da se obazire...
Tanjug

On je istakao i da je to “stvar koju možda ne treba dalje podgrevati jer bi se i sama od sebe ugasila“.

Nikolić je dodao da neobavezujuću rezoluciju EP tumači sa više strana.

“Najpre, to je dokaz da su predstavnici EP izabrani na izborima na kojima nije izašlo više od 20 procenata stanovnika njihovih država, pošto je očigledno da ne žive u realnosti već u mandatu koji verovatno donosi veoma dobre plate i dnevnice za boravak u EP“, ocenio je predsednik Srbije. On je podsetio da su Spartanci nekad ubijali glasnika koji je donosio lošu vest i na taj način, verovatno, računali da se to nije ni dogodilo, čim vest nije stigla do njih.

“Tako tumačim taj otpor prema bilo kakvom informisanju iz Ruske Federacije. Pošto sam često imao priliku da sa evropskim gostima razgovaram o tome kako su ruske agencije preuzele srpski medijski prostor, nabrojim im koliko imamo stranih agencija sa zapada i pitam ih: Da li je moguće da postoji toliki strah od samo dve medijske kuće koje mogu, na neki način, da se čuju ili vide u Srbiji? Kao što nas nikad nije otrovao nijedan medij ni sa istoka ni sa zapada, tako neće ni sada“, rekao je Nikolić.

Treći aspekt je izjednačavanje medijskog izveštavanja iz Rusije, sviđalo se to nekome ili ne, sa delovanjem najbeskrupoloznijih terorista koji trenutno postoje na zemaljskoj kugli, dodao je predsednik Srbije. “I to je, rekao bih, nekakva besmislena rezolucija koju je donela čudna većina poslanika, pošto je bilo mnogo onih koji su bili protiv i mnogo koji su bili uzdržani, i ne znam šta je zapravo bio njen cilj. Da danas — kada se promenama na mnogim izborima u zapadnoj hemisferi naslućuje da bismo mogli mnogo dobro da sarađujemo, da bismo mogli da izgladimo sve sporove koji postoje posebno između Zapada i Istoka — tako nešto krene od poslanika, a ne od političara, meni je veoma čudno i ne liči mi na bilo šta ozbiljno“, ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, velika Rusija ne treba da se obazire na ovu rezoluciju, čiji su efekti bili da se izazove nekakav otpor prema medijima iz Rusije.

“Ali to nikada ne može da uspe zato što se u savremenom svetu traži obilje informacija i nikada se ne zadržava samo na jednom izvoru. Danas je to dostupno preko elektronskih medija na različite načine koristeći najsavremenije tehnologije. Mislim da je time samo podstaknuta želja kod većine građana, posebno u Evropskoj uniji, da vide šta to u stvari Rusi govore o aktuelnim događajima da bi eventualno saznali čega se to poslanici isključivo njihovog Evropskog parlamenta boje i plaše. Uticaja medija — na koga? Kao da će građani tih država pod uticajem ruskih medija istupiti iz Evropske unije ili promeniti veru, ili početi da govore ruski“, rekao je Nikolić. Predsednik Srbije je dodao da sa jedne strane rezolucija deluje kao stvar na koju je prvih nekoliko dana trebalo odgovoriti ozbiljno, ali i “stvar koju možda ne treba dalje podgrevati jer bi se i sama od sebe ugasila“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: