Dok Evropa zatvara vrata Erdoganu, Putin izražava saučešće

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog pogibije turskih vojnika u Siriji.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

18:15

Dok Evropa zatvara vrata Erdoganu, Putin izražava saučešće
Getty Images

To je saopštio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi Sputnjik.

Erdogan je rekao u telefonskom razgovoru s Putinom da je turska vojna operacija u Siriji usmerena protiv terorizma i da Ankara poštuje teritorijalnu celovitost te zemlje, prenosi Rojters pozivajući se na izvore u kancelariji Erdogana.

Prema navodima agencije, Erdogan i Putin su se dogovorili da ubrzaju mere za rešavanje humanitarne krize u sirijskom Alepu. Jedna od tema razgovora bio je i nedavni napad na tursku vojsku u Siriji. Generalštab Turske u četvrtak je potvrdio da su trojica turskih vojnika poginula u Siriji, najverovatnije u napadu sirijske avijacije.

Turska armija je 24. avgusta počela operaciju “Štit Eufrata“ protiv DAEŠ-a i uz učešće sirijske opozicije preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom na severu Sirije. Turska vojska nastavlja ofanzivu u pravcu jugo-zapada.

Prema rečima Erdogana, cilj operacije je čišćenje teritorije od oko pet hiljada kvadratnih kilometara od terorista i stvaranje na toj teritoriji zone bezbednosti za razmeštanje izbeglica.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, predsednici Rusije i Turske su se dogovorili da nastave dijalog na nivou ministarstava inostranih poslova, odbrane i specijalnih službi radi koordinisanja borbe protiv međunarodnog terorizma, saopštila je pres-služba Kremlja. Kako je saopšteno, telefonski razgovor je održan na inicijativu turske strane.

“Tokom temeljnog razgovora razmotrena su i aktuelna pitanja rusko-turske političke i trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući predstojeće bilateralne kontakte na najrazličitijim nivoima“, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: