Rusija rasporedila raketne sisteme, Japan se buni

Japan je uložio protest zbog toga što je Rusija rasporedila raketne sisteme na zapadnom delu pacifičkih ostrva, na koje i Tokio polaže pravo.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.11.2016.

12:22

Rusija rasporedila raketne sisteme, Japan se buni
Foto: GettyImages

To je izjavio japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida.

"Nadam se da razumete što smo uložili protest", rekao je ministar, prenose japanski mediji.

I premijer Japana Šinzo Abe izrazio je žaljenje zbog toga.

"Četiri ostrva su inherentna teritorija naše zemlje. Mi smo preko naših diplomatskih kanala preneli da rusko raspoređivanje raketnih sistema nije u skladu sa pozicijom naše zemlje i da je za žaljenje", rekao je Abe u parlamentu Japana, prenosi Rojters.

On je ovo izjavio mesec dana pred posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Japanu, koja je zakazana kako bi se razgovaralo o napretku u pregovorima o toj teritoriji, o kojoj Rusija i Japan pregovaraju oko 70 godina.

Obe strane su rekle da se nadaju napretku na sastanku koji će biti održan u Japanu 15. i 16. decembra.

Abe, koji vidi bolje odnose sa Moskvom kao protivtežu usponu Kine, nada se da će ekonomska saradnja pomoći napretku na sastanku saPutinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: