Sigurnost Evrope u opasnosti, potreban novi sporazum s RUS

Evropske zemlje, njih 15, pridružile su se inicijativi Nemačke, koja zagovara novi sporazum o kontroli oružja sa Moskvom.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.11.2016.

08:27

Sigurnost Evrope u opasnosti, potreban novi sporazum s RUS
Foto: GettyImages

To je izjavio nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

"Sigurnost Evrope je u opasnosti. Koliko god da su trenutno teški odnosi sa Rusijom, potrebno nam je više dijaloga", rekao je Štajnmajer nemačkom listu "Velt", prenosi Rojters.

Štajnmajer, socijaldemokrata koji je kandidat vladajuće koalicije za predsednika Nemačke na izborima sledeće godini, prvi put je o potrebi novog sporazuma sa Moskvom o kontroli oružja govorio u avgustu navodeći da je on neophodan kako bi se izbegla eskalacija tenzija u Evropi.

Od tada se 15 zemalja, članica OEBS-a, pridružilo toj inicijativi - Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Švajcarska, Češka, Španija, Finska, Holandija, Norveška, Rumunija, Švedska, Slovačka, Bugarska i Portugal.

Te zemlje planiraju o toj inicijativi da razgovaraju na marginama OEBS sastanka koji će biti održan 8. i 9. decembra u Hamburgu.

Štajnmajer je osudio rusku aneksiju Krima i podršku Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini, navodeći da takvi postupci "potkopavaju delikatne veze poverenja koje su uspostavljane godinama" i stvaraju pretnju da se pokrene nova trka u naoružanju i pozvao zemlje da se pridruže inicijativi o kontroli oružja.

"Imamo odgovornost da ne ostavimo nijedan kamen neprevrnut u našim naporima da povećamo bezbednost i mir", rekao je Štajnmajer za "Velt".

Štajnmajerovu inicijativu kritikovale su SAD, koje su navele da Rusija nije ispunila ni postojeće sporazume i ugovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: