Novosti: NATO nam vraća nebo nad KiM?

Delegacija Vlade i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore sprema se za sastanak koji će 14. decembra biti održan u sedištu NATO u Briselu, pišu “Novosti”.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

22:59

Novosti: NATO nam vraća nebo nad KiM?
Foto: Thinkstock

Kako navode, na tom sastanku će se razgovarati i o kontroli donjeg sloja vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom i mogućnosti da se ono vrati ruke Srbije.

Nebo nad Kosovom, od 1999. godine, prema Kumanovskom sporazumu, kontroliše KFOR i za donji deo vazdušnog prostora (ispod 8.000 metara) nadležan je komandant misije NATO, a u praksi taj deo posla obavlja prilazna kontrola letenja sa tornja u Prištini.

“Naši zahtevi su spremni i stav je sasvim jasan. Učinićemo sve da branimo naš prostor”, izjavio direktor SMATSA (Kontrole letenja Srbije i Crne Gore) Radojica Rovčanin koji će biti na pomenutom sastanku u Briselu.

Da Beograd i čelnici NATO razmatraju ovu temu, potvrdio je i premijer Aleksandar Vučić koji je u sredu posle sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom rekao da se razgovaralo o donjem sloju vazdušnog prostora na KiM, da će se eksperti obeju strana uskoro sastati i da veruje da će biti pozitivnih rešenja.

Kada je reč o gornjim slojevima vazdušnog prostora, KFOR je 2014. godine kontrolu delegirao mađarskom "Hungarkontrolu" koji ima ugovor na pet godina, a po njegovom isteku očekuje se novi javni poziv za "kontrolora", na koji može da se javi i SMATSA.

Kako je za naš list ranije izjavio Rovčanin, bilo bi prirodno da naša kontrola letenja povrati punu kontrolu vazdušnog prostora nad KiM, jer za to ispunjava sve tehničke, organizacione i kadrovske uslove, a njihove usluge bi bile jeftinije u odnosu na druge provajdere, ali takav aranžman moraju da dogovore predstavnici naše zemlje i međunarodnih institucija.

Pitanje kontrole donjeg dela neba, Beograd, inače, smatra statusnim. Pa je, povodom pokušaja Prištine da ovu temu "uvuče" u briselski dijalog prošle godine, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da se ono tiče "suvereniteta i teritorijalnog integriteta", a da je pozicija Srbije u vezi sa tim definisana Ustavom, navode “Novosti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: