Džinovski telefon zvoni na uzbunu u centru Beograda VIDEO

Kancelarija UN u Srbiji za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) priključila se svetskoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

13:56

Džinovski telefon zvoni na uzbunu u centru Beograda VIDEO
Foto: Tanjug

Tim povodom je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na Trgu republike u Beogradu postavljena umetnička instalacija u vidu SOS telefona koji će zvoniti svih 16 dana, do 10. decembra, radi podizanja svesti građana i građanki o ovom važnom problemu.

Svako ko podigne slušalicu će čuti poslednje i potresne statistike o nasilju nad ženama u Srbiji, navodi se u saopštenju kancelarije.

Kako se navodi, proteklih godina u Srbiji gotovo da ne prođe dan bez vesti o nekom obliku nasilja nad ženama.

Iako raste broj prijava, broj žrtava se, nažalost, ne smanjuje.

Statistike pokazuju da je svaka druga žena pretrpela neki vid nasilja u porodici.

Prema podacima Mreža žene protiv nasilja, 30 žena je ubijeno u porodično-partnerskom nasilju u Srbiji od početka 2016. do danas, a u 2015. godini je zabeleženo 35 femicida (rodno zasnovano ubistvo, izvršeno nad ženama, devojkama, devojčicama i bebama ženskog pola od osoba muškog pola).

Istraživanje o percepciji nasilja nad ženama u Srbiji, koje je sproveo istraživački tim "Nove srpske političke misli" za potrebe projekta "Vreme protiv nasilja", na uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Srbije (bez Kosova) 2016. godine, pokazalo je da 70 odsto građanki i građana smatra porodično nasilje velikim problemom.

Koji oblik nasilja nad ženama je najviše zastupljen u Srbiji - najčešći komentari su bili da su fizičko i psihičko maltretiranje povezani i isprepletani, dok je razlog nasilja za većinu ispitanika isti - ekonomski problemi.

Od svih odgovora dobijenih u ovom istraživanju, možda najviše treba da zabrine to što je 60,8 ispitanika odgovorilo "ne" na pitanje - da li mislite da žrtve nasilja imaju poverenja u nadležne službe koje se bave ovim pitanjem. Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je ponosna što se Srbija uključila u kampanju "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama" i apelovala na sve da prijavljuju nasilnike.

Kampanji, koja traje do 10. decembra, priključio se i Savet Evrope, a šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da je nasilje nad ženama užasno kršenje ljudskih prava.

"Nasilje nad ženama je najčešći oblik kršenja ljudskih prava u Evropi", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: