U upozorenju poverenice i o nasilnom mužu policajcu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava na sve češće slučajeve rodno zasnovanog nasilja koja se neretko završavaju tragično - ubistvima

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

13:45

U upozorenju poverenice i o nasilnom mužu policajcu
Foto: Tanjug, arhiva

Upozorenje je izdato povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Jedan od skorašnjih slučajeva o ženi zaposlenoj u MUP-a koju je, nakon dugog i kontinuiranog nasilja, vatrenim oružjem ranio suprug, takođe pripadnik MUP-a, još jedan je pokazatelj da dosadašnji pristup borbi protiv nasilja nije bio efikasan. Dodatnu težinu pomenutom slučaju daje okolnost da je počinilac upravo pripadnik policije, koja je jedna od ključnih karika u lancu suzbijanja nasilja", navela je Jankovićeva.

"Nadam se da će nedavno usvojeni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, doslednom primenom, pružiti delotvorne mehanizme zaštite žrtava", istakla je poverenica.

Ona je navela da je neophodno efikasno sprečavanje tragičnih ishoda kroz preventivno delovanje, promenu svesti i uvreženog sistema vrednosti koji ženu stavlja u potčinjen, diskriminatorni položaj u gotovo svim sferama društva, pogotovo u odnosima u porodici.

"Takođe, neophodno je da sve karike u lancu sistema zaštite, od centara za socijalni rad do policije, zdravstvenih ustanova, tužilaštava i sudova, kroz utvrđivanje individualne odgovornosti, spreče propuste u radu", dodala je poverenica.

"Mediji moraju da pokažu najviši stepen odgovornosti, te da izveštavajući o partnerskom nasilju i nasilju u porodici poštuju Kodeks novinara Srbije, posebno odredbe koje nalažu zaštitu privatnosti i identiteta, zabranu zloupotrebe neznanja sagovornika i sagovornica o posledicama iznošenja ličnih podataka javnosti, kao i poštovanje i zaštitu prava i dostojanstva žrtava zločina i njihovih porodica", zaključuje poverenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: