Šta piše u novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici

Za protekle četiri godine u porodičnim svađama ubije su 172 žene.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

09:15

Šta piše u novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici
Foto: Thinkstock

Globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" počinje danas i trajaće do 10. decembra, kada je Međunarodni dan ljudskih prava.

Jasmina Puhača MUP-a je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetila da novi zakon o porodičnom nasilju daje ovlašćenja policiji da iseli nasilnika za 48 sati i da mu izrekne zabranu prilaska.

"U slučaju kada se prijavi nasilje, na lice mesta izlazi policija koja o događaju obaveštava policijskog službenika za sprečavanje nasilja u porodici, koji je iz Kriminalističke policije", naglašava Puhača.

Prema njenim rečima, on će imati zadatak da napravi procenu rizika u odnosu na konkretnu situaciju.

"To podrazumeva da proceni da li ima dece, da priključi obaveštenja o ranijim događajima, da li nasilnik poseduje oružje, da li je zavisnik od alkohola ili psihoaktivnih supstanci itd. Odgovoran deo je na policijskom službeniku. U zavisnosti od procene, moći će da izrekne meru zaštite i da obavesti tužioca, koji ima zadatak da za 48 sati listu rizika dostavi sudu", objašnjava Puhača.

Takođe, zakon predviđa specijalnu obuku koja podrazumeva set novih znanja i veština u procenjivanju nasilja.

"Kako će to izgledati u praksi, čekaćemo da pokaže vreme s obzirom na to da policija ima vremena da se pripremi jer primena zakona kreće od polovine 2017. godine", dodaje Puhača.

Zakon predviđa i kazne za sve uključene u sprečavanje nasilja u porodici.

"To ne menja bitno ulogu službenika jer je policija i ranije bila u situaciji da njen rad bude kontrolisan od strane sektora unutrašnje kontrole", napominje Puhača.

Ističe i da zakon predviđa prijavljivanje nasilnika od strane komšija napominjući da onaj koji prijavljuje nije potrebno da se predstavi.

U Beogradu će u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" do 10. decembra simbolično narandžastom bojom biti osvetljeni znameniti objekti: zgrade Vlade, Skupština Srbije, Grada Beograda, Most na Adi, Pobednik...

Na beogradskom Trgu Republike biće instaliran i veliki SOS telefon preko koga će svi moći da čuju podatke o tome koliko je žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji.

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost na čijem čelu je Zorana Mihajlović, obeležilo je juče početak kampanje dok je Skupština Srbije u sredu usvojila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: