"U Srbiji meč Rusije, Turske i Kine - Vučić igra pametno"

Stručnjak za Jugoistočnu Evropu Erhard Busek izjavio je da "srpski premijer Aleksandar Vučić održava pametnu liniju, dok se u zemlji odvija utakmica".

Izvor: Tanjug

Petak, 25.11.2016.

17:33

Foto: Thinkstock

Kako navodi, Rusija, Turska i Kina pokušavaju da ostvare uticaj - svi u različitim pravcima.

Bivši austrijski vicekancelar je to izjavio u intervjuu za "Dojče vele" (DW), odgovarajući na pitanje o tome "kako sudi o političkom procesu u Srbiji, balkanskoj zemlji koja ima status kandidata za prijem u EU".

"No, problem Kosova i dalje ima eksplozivnu snagu - možda i preveliku u poređenju sa drugim problemima. Pri tome bi zapravo mogao lako da se prevaziđe. Ali tu će biti potrebno malo više razuma", rekao je Busek.

Na pitanje "šta bi po njegovom mišljenju bilo rešenje tog problema", on je kazao da bi "rešenje bilo da se prihvati realnost i da se prema njoj uspostavi ispravan odnos".

"Svako pokušava da (iz nejasne situacije) izvuče korist, kao na izborima, gde god uspeva bilo kakav argument. Čitava situacija sa slabim prihvatanjem Kosova vodi u postojanje mnogo šverca i sličnih problema. Velika prednost Evropske unije bi bila saradnja oko različitih mera, što važi i za kontrole granica. Ali, mi smo sigurno učinili premalo za jačanje kapaciteta tih zemalja", izjavio je Busek za DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: