Šulc napušta Brisel, ide u Berlin na megdan Merkelovoj?

Predsednik Evropskog parlamenta, nemački socijaldemokrata Martin Šulc, najavio je da napušta tu funkciju i ulazi u nemačku politiku.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.11.2016.

11:14

Šulc napušta Brisel, ide u Berlin na megdan Merkelovoj?
Getty Images

On bi mogao da bude glavni rival kancelarki Angeli Merkel na parlamentarnim izborima iduće godine.

Šulc je to izjavio u Evropskom parlamentu i ostavio otvoreno pitanje ko će ga naslediti, prenosi agencija AP. Najverovatnije je da će to biti neko iz poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP), najveće u Evropskom parlamentu.

Šulcova stranka SPD je partner u vladajućoj koaliciji sa Angelom Merkel koja je prošle nedelje najavila da će se kandidovati za četvrti mandat.

"Neću biti kandidat za treći mandat za predsednika Evropskog parlamenta. Iduće godine biću kandidat na nemačkim parlamentarnim izborima", rekao je Šulc na konferenciji za štampu u Briselu.

Nemački mediji danas su najavili da Šulc (60) napušta EP i ulazi u politiku.

Šulc "ulazi u nemačku politiku", piše danas na internet sajtu dnevnik desnog centra "Zidojče Cajtung", dok je nedeljnik "Špigel" na sajtu najavio da će Šulc to danas objaviti u Briselu. Šulc na mestu predsednika Evrposkog parlamenta ostaje do početka 2017. godine, i, po "Zidojče cajtungu", potom će, na izborima 2017, predvoditi listu nemačkih socijaldemokrata (SPD) u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Još nije određeno koje bi mesto Šulc zauzeo u nemačkoj politici, pišu nemački mediji.

Očekuje se da bi mogao da zameni svog partijskog kolegu Franka-Valtera Štajnmajera, sada ministra spoljnih poslova koga je vladajuća koalicija odredila da u februaru bude kandidat na izborima predsednika Nemačke, piše "Špigel".

Međutim nekoliko meseci kruže glasine da bi Šulc mogao da bude kandidat SPD-a na izborima 2017. umesto šefa SPD-a, ne mnogo popularnog Zigmara Gabrijela, aktuelnog vicekancelara i ministra ekonomije.

Ipak, kako se navodi, još nije odlučeno da li će SPD izabrati Šulca ili Zigmara Gabrijela za rivala Angeli Merkel na predstojećim parlamentarnim izborima. Merkel je u nedelju najavila da namerava da se kandiduje za četvrti mandat. SPD treba da odredi svog kandidata krajem januara.

Jedan od scenarija prema nemačkim medijima je da bi Šulc mogao da dođe na čelo nemačke diplomatije u februaru, kada Frank Valter Štajnmajer ode za predsednika države, zatim da bi mogao da učestvuje na parlamentarnim izborima, i da se vrati na ministarsko mesto ako se posle izbora formira nova "velika koalicija" socijaldemokrata i desnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: