"Umesto mrtvih žena da brojimo nasilnike u zatvcoru"

Globalna kampanja ''16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" počinje sutra i trajaće do 10. decembra, kada je Međunarodni dan ljudskih prava.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.11.2016.

17:45

Foto: Thinkstock

U Beogradu će, tim povodom, u narednih 16 dana, simbolično narandžastom bojom biti osvetljeni znameniti objekti: zgrade Vlade, Skupština Srbije, Grada Beograda, Most na Adi, Pobednik...

Na beogradskom Trgu Republike biće instaliran i veliki SOS telefon preko koga će svi moći da čuju podatke o tome koliko je žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju u Srbiji. Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, na čijem čelu je Zorana Mihajlović, danas je obeležilo početak kampanje.

Mihajlovićeva je istakla da je nasilje nad ženama veliki problem u Srbiji, toliki da nije dovoljno da se ovim problemom bavimo samo ovih 16 dana, već 365 dana u godini.

"Potrebna je stalna i aktivna edukacija čitavog društva da je bilo kakvo nasilje nad ženama nedopustivo", rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Koordinacionog telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost.

Ona je navela i da se u ovakvim prilikama uvek bavimo jezivom statistikom i da moramo to da promenimo i da se, umesto brojanjem ubijenih žena, bavimo brojanjem onih koj isu završili iza rešetaka.

"Jako dobro znam da je 30 žena platilo glavom zbog nasilnika koji misle da su žene njihova svojina, kao i da je za 10 godina ubijeno 326 naših majki, sestri, supruga, jednih od nas…", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je pozvala sve da prijavljuju nasilnike, dodavši da sigurno svako od nas zna ženu koja trpi bilo koji oblik nasilja, navodi se u saopštenju.

"U tome će nam pomoći i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je usvojen u parlamentu. Nasilje nad ženama nije ničija privatna stvar. Zato, prijavite nasilnike i spasite žene", istakla je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: