"Država prvi put ima organizovan odgovor na nasilje"

Nema razumljivog i prihvatljivog nasilja i prvi put država ima zaokružen, organizovan odgovor na nasilje.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2016.

16:30

Foto: Tanjug

To je poruka ministara, nakon što je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Ipak, oni su istakli da je neophodna saradnja i razmena informacija nadležnih institucija u rešavanju tog problema.

U prethodnih 10 godina u Srbiji je ubijeno 327 žena, dok je centrima za socijalni rad skoro 19.000 žena prijavilo nasilje samo prošle godine. Po nekim evropskim istraživanjima u proteklom periodu, više žena je stradalo od muževa i partnera nego u saobraćajnim nesrećama. A čak 98% dece koje je trpelo nasilje, trpelo je upravo u svojoj biološkoj porodici.

“Pre skoro dve godine u Zemunu otac, ako tako možemo da ga nazovemo, je od batina ubio svoju 15-mesečnu bebu.N ije stigao da ubije i njenu majku, ali je ubio 15-mesečnu bebu. Svako od nas može da zamisli koliko vrišti petnaestomesečno dete koje umire od batina. A niko nije prijavio da dete umire”, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Svako od nas zna da nema opravdanja da okrenemo glavu na drugu stranu. A da bi se usvojeni zakon uspešno primenjivao, u borbi protiv nasilja neophodna je saradnja svih institucija, ali i građana. Danas su na jednom mestu bili oni koji će ubuduće morati da sarađuju.

Ipak, Srbija će na primenu ovog Zakona morati da sačeka šest meseci.

“Ako se ovaj zakon bude primenjivao, naravno kada bude stupio na snagu prvog juna, i ako se dotle obuče svi oni koji treba da rade na tom zakonu, mislim prvenstveno na policiju, tužilaštvo i ostale državne organe, onda će to biti jako dobro rešenje za ove žene i nadam se da ćemo nekako smanjiti broj nastradalih u porodičnom nasilju u Srbiji, koji je kao što znate svake godini veliki”, navela je koordinatorka Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja Vesna Stanojević.

Ovaj Zakon pre svega trebalo bi da ohrabri žrtve da prijave nasilje i da znaju da će imati ko da im pomogne. Ali i da pošalje poruku svim nasilnicima da nikakav vid zlostavljanja neće biti tolerisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: