Prve žene u kabinetu Trampa, milijarderka nova ministarka

Novi predsednik SAD Donald Tramp, nakon što je imenovao guvernerku J. Karoline Niki Hejli za ambasadorku u UN, izabrao je i Betsi DeVos za ministarku prosvete.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 23.11.2016.

22:42

Prve žene u kabinetu Trampa, milijarderka nova ministarka
Foto: Gettyimages

DeVos je 58-godišnja milijarderka i filantrop iz Mičigena koja vodi Američku federaciju za decu, prenosi "En-Bi-Si njuz".

Dok je Tramp nazvao DeVosovu briljantnom, Nacionalna asocijacija za obrazovanje koja podržava javno obrazovanje osudila je DeVosovu navodeći da je ona podržavala prosvetnu politiku koja je štetila učenicima.

Ova asocijacija osuđuje obrazovanje koje se zasniva na dobijanju vaučera za školovanje, što zagovara DeVos, smatrajući da svi učenici treba da dobiju šansu da pohađaju dobru javnu školu i priliku da uspeju bez obzira na poreklo ili socijalne prilike.

DeVos je tokom predizborne kampanje bila donator za Džeba Buša i Karli Fjorinu, da bi kasnije kao predsedničkog kandidata podržala senatora iz Floride Marka Rubija, a ne Trampa, prenosi "En-Bi-Si njuz".

Donald Tramp takođe u početku nije bio blagonaklon ni prema Niki Hejl. Na svom Tviter nalogu je napisao da je se narod Južne Karoline stidi.

Portparol bivšeg pretendenta na republikansku kandidaturu na predsedničkim izborima u SAD Bena Karsona kaže da Karson nije dobio ponudu, već poziv da razmotri preuzimanje funkcije ministra stambene izgradnje i urbanog razvoja koji mu je danas uputio novoizabrani američki predsednik Donald Tramp.

"Tramp nije izneo ponudu. On je zatražio (od Karsona) da razmotri to. Ništa nije ponuđeno i nikakva odluka nije doneta", kazao je Rojtersu Karsonov portparol Armstrong Vilijams.

Informaciju o prihvatanju imenovanja je prethodno, pozivajući se upravo na Karsonovog portparola, objavio list "Volstrit džurnal".

Rojters podseća da je Karson penzionisani hirurg koji je otpao tokom trke za republikansku nominaciju i podržao Trampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: