DW: Evropska unija zatvara vrata "diktatoru sa Bosfora"

Evropski parlament hoće da zamrzne "neiskrene" pregovore o učlanjenju s Turskom, a o tome se glasa na sednici u četvrtak, piše Dojče vele.

Izvor: Dojèe vele

Sreda, 23.11.2016.

20:27

DW: Evropska unija zatvara vrata
Getty Images

Ukoliko Turska ponovo uvede smrtnu kaznu, to bi definitivno značilo kraj pregovora s EU.

"Hteli smo da posetimo potpredsednika partije HPD koji se nalazi u zatvoru i to u samici. Zatvor se nalazi severno od Istanbula u pravcu granice sa Bugarskom. Ali nekoliko stotina metara pre cilja zaustavila su nas policijska vozila. Policajci naoružani mašinkama jasno su nam stavili do znanja da ne možemo dalje", izvestio je tokom debate u Strazburu socijaldemokrata Arne Lic.

"Masovna otpuštanja, zatvaranje novinskih agencija, zabrana rada 375 nevladinih organizacija - svim kritičarima vlade u međuvremenu preti opasnost da budu uhapšeni", konstatuje ovaj parlamentarac. Erdoganu je zapanjujuće brzo uspelo da uguši otpor u redovima vojske. Dosadašnja ravnoteža moći i vlasti je uništena. Za Lica je Turska već postala diktatura. "Strpati opoziciju u zatvor i oduzeti joj pravo glasa, isključiti medije i minirati civilno društvo - sve su to znakovi, koji definišu pojam diktature."

Zamrznuti pregovore o učlanjenju

Poverenica za pitanja Turske u Evropskom parlamentu Kati Piri je protekle sedmice htela da se sastane sa predstavnicima turske vlade u Ankari. Ali morala je otkazati svoje putovanje, jer turska strana nije htela s njom da razgovara. To ne čudi s obzirom na ledeni doček, koji je prethodno doživeo nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer. Sada se Kati Piri zalaže za zamrzavanje pregovora o učlanjenju sa Turskom.

Misli li ona da s tim može ostaviti utisak na predsednika Erdogana? Zastupnica iz redova socijaldemokrata, koja dolazi iz Holandije, na ovo pitanje odgovara: "Ne mislim, nemam takvih iluzija. Ali s obzirom na hapšenje 10 poslanika, odvođenje u zatvor 155 novinara i na desetine hiljada žrtava čistki, mislim da Evropa mora adekvatno da se pozicionira. Mogućnost za razgovore sa Turskom treba zadržati, ali nastavak pregovora sa EU nije verodostojan ako imamo posla sa poimanjem demokratije i pravne države, koje se dijametralno udaljava od našeg shvatanja".

Potpuno suspendovati pregovore?

Među poslanicima u Evropskom parlamentu postoji široki konsenzus da se zamrznu pregovori sa Turskom. S tim se slažu i konzervativci i socijaldemokrati i zeleni. Rebeka Harms kaže da razvoj situacije u Turskoj nema više nikakve veze sa pravnom državom. Bilo kakvo nesaglasje sa Erdoganom je razlog za politički progon, hapšenje i otpuštanje. Pa ipak, šefica Kluba poslanika Zelenih u EP stravstveno pledira da se i dalje traži dijalog sa Turskom. "Ne smemo srušiti sve mostove sa Turskom."

Drugi poslanici smatraju ovaj stav preblagim. "Pregovori o u učlanjenju Turske u EU su već godinama neiskreni", izjavio je liberal Aleksander fon Lambsdorf. A šef Kluba poslanika liberala u Evropskom parlamentu Gij Ferhofstat ukazuje da je EU suočena sa gubitkom poverenja ako nastavi gajiti "iluziju pregovora o učlanjenju sa jednim sve autoritarnijim sistemom".

Vlade članica EU protiv?

Koliko god da je Evropski parlament odlučan da zamrzne pregovore o učlanjenju, vlade članica EU će o tome odlučivati tek na samitu u decembru. O tome kakvo je njihovo raspoloženje, govori izjava visoke predstavnice za spoljnu politku i bezbednost Federike Mogerini. Ona je upozorila na opasnost okončanja pregovora o učlanjenju, rekavši da bi EU na taj način izgubila mogućnost uticaja na Tursku.

Slično razmišlja i komesar za proširenje Johanes Han."Turska se godinama udaljava od EU", primećuje on i dodaje da kod zemalja članica EU trenutno "ne vidi volju da uvedu drastične mere prema Turskoj". Iza toga stoje geopolitički interesi i razlozi. Turska je kao članica i partner u NATO važna za stabilnost na Bliskom istoku i Evropi i ima interes da se pridržava dogovora o izbeglicama.

Vlade zemalja članica EU odlučuju pre svega pragmatično - Erdogan im je potreban, koliko god se ponašao diktatorski. Pa ipak, crvena linija je jasno definisana: Ukoliko Turska ponovo uvede smrtnu kaznu, to bi značio kraj pregovora sa EU. Do tada se vlade zemalja članica EU uzdaju u princip nade. A Evropski parlament će sutra na sednici u Strazburu glasati o zamrzavanju pregovora o učlanjenju sa Turskom, naglašavajući da se na prvo mesto ipak moraju staviti evropske vrednosti, demokratija i pravna država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: