Hrvatska policija uhapsila Srbina na prelazu kod Šida

Hrvatska policija je prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, na graničnom prelazu kod Šida, uhapsila Srbina Željka Vujaškovića (61), rođenog u Virovitici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.11.2016.

16:16

Hrvatska policija uhapsila Srbina na prelazu kod Šida
freeimages.com

On je uhapšen zbog navodno počinjenog ratnog zločina u ratu devedesetih, saopštio je "Veritas".

Kako se navodi, među 1.577 imena na spisku Državnog odvetništva Republike Hrvatske (DORH) osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine, zaključno sa 31. martom 2013, nije se nalazilo ime Željka Vujaškovića, kao što ga nije bilo ni na prethodnim spiskovima koje je Hrvatska službeno dostavljala Srbiji.

Za Vujaškovića, o čijem je hapšenju hrvatska policija obavestila njegovog sina, ne precizirajući zašta je optužen, navode da će biti prebačen u zatvor u Požegu jer je tamošnji sud još 1995. godine raspisao poternicu za njim.

Kako navodi "Veritas", sa srpskim dokumentima je putovao i u Rusiju i u više evropskih zemalja i nije imao nikakvih problema, a jutros je autobusom krenuo u Hrvatsku s namerom da u Tovarniku reguliše i hrvatske papire.

U saopštenju "Veritasa" navodi se da se Vujašković početkom 1992. godine nastanio u Iloku, gde je do 1995. godine radio u policiji RSK i obavljao funkciju komandira rečne flotile, a posle integracije ovog prostora u ustavni poredak Hrvatske prešao je u Srbiju i nastanio se na području Smedereva.

"Veritas" podseća da je, na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada uhapšen 161 Srbin, od kojih su 54 prebačena u Hrvatsku.

"Od ekstradiranih do sada je protiv dvadesetorice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru."

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica, po oceni "Veritasa", ukazuje i na hrvatsku zloupotrebu Interpola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: