Propali pregovori o ujedinjenju Kipra

Pregovori kiparskih Grka i Turaka o ujedinjenju ostrva, nisu uspeli, saopštili su zvaničnici Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

08:40

Propali pregovori o ujedinjenju Kipra
Foto: Thinkstock

Razgovori su vođeni pod okriljem UN u Švajcarskoj, a lideri Nikos Anastasijades i Mustafa Akindži posle dva dana pregovora nisu uspeli da se dogovore.

"Uprkos najboljim namerama, oni nisu bili u stanju da usklade kriterijume za teritorijalno usklađivanje, koji bi utrli put za poslednju fazu pregovora", saopštile su UN.

Kipar je podeljen 1974. godine na turski i grčki deo.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju se s prekidima vode decenijama uz pomoć UN.

Predstavnici kiparskih Grka i Turaka pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povratku imovine Grcima u turskom delu, sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: