SAD izručile BiH Azru Bašić zbog ratnih zločina nad Srbima

Sjedinjene Američke Države izručile su BiH osumnjičenu za ratne zločine nad pripadnicima srpske nacionalnosti Azru Bašić.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

17:07

SAD izručile BiH Azru Bašić zbog ratnih zločina nad Srbima

Bašićeva (57), rođena u Rijeci, u Hrvatskoj, izručena je na aerodromu u Sarajevu, prenosi Fena.

Ona se nalazi pod istragom Posebnog odeljenja za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine.

Bašićeva se tereti da je u periodu od aprila do juna 1992. godine, na području opštine Dervente, lično ubila jednog civila i učestvovala u namernom nanošenju snažnog telesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

Osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, posle čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti SAD locirana, lišena slobode i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

S obzirom na to da je na temelju zahteva pravosuđa BiH za njom raspisana poternica, vlasti SAD su sprovele postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu BiH.

"Tužilaštvo BiH zahvaljuje se vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U saopštenju se ističe da Tužilaštvo BiH s partnerskim agencijama i institucijama širom sveta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, "koji se od pravde pokušavaju sakriti u inostranstvu".

Taj proces će, poručuju iz Tužilaštva BiH, nastaviti borbu da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: