Mediji: Nepoznata sudbina turskog ambasadora u Zagrebu

Jedan turski diplomata u Zagrebu smatra se nestalim, a nepoznata je i sudbina donedavnog turskog ambasadora u Hrvatskoj, Ahmeta Tute, i njegove supruge Mine.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 22.11.2016.

09:11

Mediji: Nepoznata sudbina turskog ambasadora u Zagrebu
Foto: Thinkstock

"Brutalna odmazda turskog predsednika Recepa Tajipa Erdogana nakon propasti još ne posve razjašnjenog julskog puča u Turskoj, imala je svoju dramatičnu epizodu i u samom srcu hrvatske metropole", navodi zagrebački Nacional.

Pozivajući se da dva nezavisna diplomatska izvora, list piše da se najmanje jedan turski diplomata koji je do leta bio na funkciji u Zagrebu smatra nestalim, kao i da je "nepoznato šta se zaista dogodilo s donedavnim turskim abasadorom Ahmetom Tutom i njegovom suprugom Mine Tutom".

Jedan izvor je kazao da su turske diplomate Erdoganovi ljudi u crnim vrećama u tajnosti iz Hrvatske odvezli u nepoznato.

Na najžešćem udaru u Hrvatskoj našao se Bekir Alpula, donedavni turski ataše za kulturu u Zagrebu.

Tražilo se od hrvatskih vlasti da mu se oduzmu diplomatske isprave i da bude deportovan u Tursku, a on je od stranih diplomata u Zagrebu očajnicki tražio pomoć.

Uz njega, nestalim se smatra i Ajtug Seker, donedavni turski vojni izaslanik u BiH.

Nakon neuspelog puča u Turskoj, većini zemlja s kojima Turska ima diplomatske odnose upućeni su spiskovima s imenima turskih diplomata koje je Erdogan proglasio pristašama imama Fetulaha Gulena i pučista, piše "Nacional".

Za sve ljude na spiskovima zatraženo je da budu deportovani u Tursku i da im se otkaže gostoprimstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: