Poslanici ponovo u klupama - o zakonima ili opet neredi?

Skupština Srbije nastaviće rad, posle pauze od petka, kada je predsednica parlamenta prekinula zasedanje koje je bilo na ivici fizičkog obračuna.

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

08:05

Poslanici ponovo u klupama - o zakonima ili opet neredi?
Foto: Tanjug, arhiva

Predsednica skupštine je poručila da nasilju nema mesta i da će očuvati dignitet te institucije.

Zasedanje je prekinuto u petak, kada je na dnevnom redu bila rasprava o amandmanima na set pravosudnih zakona, među kojima je i Predlog zakona o sprečavnju nasilja u porodici.

Poslanici DS i DJB su nezadovoljni načinom vođenja sednice počeli da ustaju sa mesta i dobacuju jedni drugima, dok su poslanici iz DS držali transparente "Isključi nasilje, isključi Rističevića".

Negodovali su i zbog tvita Marjana Rističevića, a poslanici Dosta je bilo su svoje nezadovoljstvo iskazivali aplauzima, šetali su se po sali, a zatim su došli do poslaničke grupe SNS.

Predsednica parlamenta izrekla je desetak opomena, a troje poslanika je udaljila sa sednice. Više puta je određivala i kraće pauze, koje nisu dale rezultat.

Tada je rekla da će do utorka 22. novembra razmisliti o svemu i da možda ovakav saziv zaslužuje da predsednik bude neko ko bolje razume parlamentarizam u 2016.

Gojković je u međuvremenu saopštila da se neće povlačiti pred nasiljem jer bi na taj način priznala da je nasilje jače od institucija.

Situacija je bila na ivici fizičkog obračuna uz psovku i opštu viku na šta je Gojković stavila tačku prekidanjem zasedanja.

Kada je reč o zakonu koji je ostao u senci tih dešavanja, opozicija je sugrerisala da bi u zakonu trebalo da postoji rešenje i za situaciju ako maloletno lice vrši nasilje.

Inače, Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici uvodi nove hitne mere - udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu pristupa, a ukoliko ih ne poštuje postoji mogućnost da se pokrene prekršajni postupak ili izrekne kazna zatvora u trajanju od 60 dana.

Postoji i profesionalno-disciplinska odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Na taj Predlog zakona podneto je 152 amandmana.

Šta se u petak dešavalo u Skupštini Srbije možete pročitati - OVDE.

Poslanik DS Goran Ćirić najavio je da će demokrate napuštati skupštinsku salu kada se Rističević bude obraćao po bilo kojoj temi i pozvao poslanike da na taj način iskažu stav prema "brutalnoj spremnosti da se zalazi u privatne živote i najbezočnijim lažima napadaju politički protivnici, a sada i deca koja se bora za život".

To je podržala većina stranaka opozicije.

Premijer Vučić na konferenciji za medije povodom 100 dana vlade najduže je odgovarao na pitanje novinara o dešavanjima u Skupštini Srbije.

„Zamolio bih vas samo da pogledate šta je Rističević napisao. Nije pristojno to što je uradio, ali drugi su bili mnogo nepristojniji. Došli su do klupa SNS, valjda su hteli da se obračunaju, da tuku i psuju druge ljude“, rekao Vučić.

Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: