Rusija jača vazdušno-kosmičku odbranu na zapadu

Kao odgovor na raspoređivanje američke protivraketne odbrane u Evropi, Rusija će morati da pojača svoju vazdušno-kosmičku odbranu na zapadu.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 21.11.2016.

12:10

Rusija jača vazdušno-kosmičku odbranu na zapadu
Foto: GettyImages

To je za "Sputnjik" predstavnik Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov. On je dodao da će Rusija morati da upotrebi dodatne snage i sredstva za zaštitu objekata i kontrolnih punktova.

„Kao recipročna mera protiv takvih vrsta pretnji prinuđeni smo da pojačamo sistem vazdušno-kosmičke odbrane u tom pravcu, iskoristimo dodatne snage i sredstva za rešavanje zadataka zaštite odgovarajućih objekata i kontrolnih punktova. U taj napor ulazi raspoređivanje S-400 i kompleksa ’iskander‘ u Kalinjingradu i stvaranje novih formacija u zapadnom i Južnom vojnom okrugu“, rekao je Ozerov.

On je naveo da je jedan od argumenata koje je Rusija navodila zbog raspoređivanja američkog PRO u Evropi bio strah za stvaranje infrastrukture može u kratkom roku biti preuređena za raspoređivanje udarnog naoružanja, između ostalog, krstarećih raketa kopnenog baziranja.

Prema rečima šefa komiteta, pored motorizovanih tenkovskih jedinica koje su formirane u Zapadnom i Južnom vojnom okrugu, divizija poseduje i sredstva za protivvazdušnu i kosmičku odbranu.

„Osim toga, mi to ne krijemo, mi usavršavamo naše vazdušno-kosmičke snage, izrađujemo nove, savremene tipove raketa klase kao što su zemlja-vazduh i vazduh-zemlja koje bi mogle da neutralizuju vazdušnu odbranu koju SAD imaju u Evropi“, naveo je ruski senator.

Nakon modernizacije infrastrukture ruska baza u Tartusu će moći da prima brodove prvog ranga, uključujući nosače aviona i nuklearne podmornice, izjavio je za Sputnjik predstavnik Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov.

„Već danas Tartus prima vojne brodove različite klase, kao i nove tipove podmornica. Nakon modernizacije infrastrukture, Tartus će moći da prima brodove prvog ranga“, rekao je senator Ozerov.

Prema njegovim rečima, baza u Tartusu će moći, između ostalog, da primi i krstaricu nosač-aviona „Admiral Kuznjecov“.

„Pretpostavljamo da će za brodove prvog ranga, kao što je „Admiral Kuznjecov“ u Tartusu nakon modernizacije biti stvoreni svi potrebni uslovi“, naveo je Ozerov.

On je naveo da bi broj brodova Sredozemne flote u luci Tartus mogao biti uvećan. Brodovi prvog ranga su uglavnom nosači aviona, raketne i protivbrodske krstarice i atomske podmornice.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u oktobru da namerava da stvori stalnu pomorsku bazu u sirijskom Tartusu.

Svi dokumenti su već pripremljeni i sada prolaze međuresorno usaglašavanje, saopštio je sekretar zamenika ministra odbrane Nikolaj Pankov. U ovom trenutku u Tartusu se nalazi punkt za snabdevanje brodova ruske Ratne mornarice koji radi još od 1977. godine.

Sporazum o korišćenju ove baze mogao bi biti potpisan na 49 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: