Đulijani o BG: Rekao sam im, trebalo je da vas bombarduju

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudof Đulijani pričao je u intervjuu za CNN u petak kako je izgledala njegova poseta Beogradu, prenosi N1.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.11.2016.

13:39

Đulijani o BG: Rekao sam im, trebalo je da vas bombarduju
Foto: GettyImages

Đulijani je u aprilu 2012. godine boravio u Beogradu kako bi dao dao savete za bolji razvoj grada, kao i savete Aleksandru Vučiću, koji je tada bio kandidat za gradonačelnika.

U intervjuima koje je davao u to vreme, Đulijani je rekao da je plaćen od jedne kompanije iz Londona kako bi učestvovao u sastavljanju plana za ekonomski razvoj Beograda. U medijskim Izveštajima iz 2012. godine, stoji da je Vučić, tada kandidat za gradonačelnika glavnog grada, pozvao Đulijanija u Beograd, kako bi dobio savete od njega, navodi N1.

On za CNN kaže da ga je londonska kompanija pozvala i da je njegov tim razmotrio ponudu i utvrdio da može da pruži korisne savete za razvoj Beograda.

"Nisam bio tamo kako bi im dao adresu agencije za odnose s javnošću. Otišao sam tamo i održao veoma značajan govor o jednoj oblasti, što je savršeno u skladu sa zakonom. Ne znam šta sam uradio pogrešno. Ili kako to može biti ocenjeno kao pogrešno", kaže Đulijani.

U intervjuu za CNN, Đulijani ističe da se ponašao veoma časno i kako navodi, hrabro jer je tada poručio: "Mislim da je trebalo da vas bombarduju", misleći na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

"Koliko ljudi ode u neki grad i kaže:' Ja mislim da je bilo u redu što su vas bombardovali'. Znate li koliko često sam ja to radio?", naglasio je on.

Rudi Đulijani je ozbiljan kandidat za mesto državnog sekretara SAD, ali ga zbog veza po svetu očekuju iste kritike koje je on upućivao Hilari Klinton, piše AP u četvrtak

Kako se navodi, dok je Klintonova bila na funkciji, ona je bila ta koja je "izrazila zabrinutost" zbog Đulijanijevog putovanja u Beograd i susreta sa, kako navodi AP, "liderima srpske političke partije koji su nekada bili saveznici Slobodana Miloševića".

"Đulijani je rekao da će on i njegova konsultantska firma savetovati zvaničnike Srpske napredne stranke, ukoliko pobede 6. maja na izborima u Beogradu. Ta stranka će na izborima biti protivnik vladajućoj proevropskoj koaliciji... Đulijanijeva poseta je razljutila gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je kritikovao bivšeg gradonačelnika Njujorka zbog podrške NATO bombardovanju Srbije i Beograda 1999. godine", navodi se u tom tekstu.

"Vođa partije s kojom se Đulijani sastao, Aleksandar Vučić, sada je predsednik Vlade Srbije", ističe AP.

Podsećamo, premijer Vučić je na konferenciji za medije posle izbora u SAD naveo da će njegov drug Đulijani verovatno biti važan deo novog establišmenta u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: