Da li Dačiću smetaju kontroverzni Ružićevi stavovi ili...?

Predsednik SPS-a Ivica Dačić učvrstio je poziciju u stranci.

Izvor: B92

Petak, 18.11.2016.

21:37

Da li Dačiću smetaju kontroverzni Ružićevi stavovi ili...?
Foto: Tanjug, arhiva

Njegov rad u stranci i u vladi jednoglasno su podržali članovi Izvršnog odbora u prisustvu njegovih najbližih saradnika - Slavice Đukić Dejanović, Žarka Obradovića i Branka Ružića.

B92 je istraživao da li Dačiću smetaju kontroverzni Ružićevi stavovi i da li mu on donosi poene.

Branko Ruzić na slici sa čovekom koji je javno vređao Vučića. Isti čovek otvoreno protiv najjačeg u zemlji. Ponovo Ruzić i ponovo slika samo ovog puta osoba optužena za pljačku drzave i građana.

"Mislim da ga se iz rukovodstva stranke plaše zato što on ima svoju i jaku podršku i da bi bilo jako teško i bolno to za onoga ko pokuša da ga smeni", smatra Nenad Borovčanin, bivši član SPS.

"Verovatno i Dačić nekada misli ono što Ružić govori, ali Dačić je toliko iskusan političar i svestan parametara u srpskoj politici da on vrlo pažljivo priča", kaže Zoran Panović, novinar.

Bez obzira na sve ispade koje je Branko Ruzić imao u javnosti, njegova funkcija potpredsednika nije dovedena u pitanje. S druge strane, zbog mnogo manjih propusta određeni funkcioneri SPS su kažnjeni, pa se u javnosti spekuliše da je Ružić u stranci jači nego ikada.

"Sam Dačić ne sme da isključi iz stranke ljude koji imaju veliku podršku poput Tončeva i Ružića", navodi Bojan Klačar iz CESID-a.

"On dobro poznaje odbore, zna kako stranka diše. Možda i je drugi pol u stranci, jer znamo da u SPS ima mnogo onih koji su u SPS alii su blizi SNS-u", objašnjava Panović.

Posle odlaska iz SPS-a ponajviše Dačićeve osobe od poverenja - Dijane Vukomanović, zatim isključenja Nenada Borovčanina, odlaskom je zapretio i direktor stranke - Dejan Backović.

"Mislim da je Dačić polako izgubio svoj stav i da drugi razmišljaju umesto njega i upravljaju sa njim", kaže Borovčanin.

"Priča koja je vezana direktno za Backovića je neka druga vrsta problema koja govori o stanju infrastrukture i funkcionisanju SPS pre nego što je neka ideološka priča ikoja ima veze sa politikom i odnosom prema", objašnjava Klačar.

Jedna od stvari o kojoj se često priča u javnosti kada je reč o SPS jesu dugovi i to ne mali.

"Dolazi vreme kada će strankama biti potrebni ljudi koji mogu da je finansiraju", navodi Panović.

Za jedne Dačić je i dalje neupitni lider SPS ipak dovoljno oslabljen da mora pažljivo da bira koga i pod kojim uslovima isključuje iz stranke. Veće frakcije u SPS-u niko ne očekuje pre svega zbog interesa koje ta stranka ima radi opstanka u vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: