Podgorica: Tužilaštvo traži izručenje državljana Srbije?

Crnogorsko specijalno tužilaštvo proširilo je istragu o planiranju terostičkih napada na izborni dan u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Utorak, 15.11.2016.

09:12

Podgorica: Tužilaštvo traži izručenje državljana Srbije?
Thinkstock

Tužilaštvo će tražiti i izručenje više državljana Srbije za koje postoji sumnja da su umešani u pokušaj napada, piše podgorička štampa.

Dnevni listovi navode da je bivši komandant žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, koji je osumnjičen za terorizam u pokušaju, prebačen u bolnicu u Podgorici zbog "lošeg zdravstvenog stanja".

"Smršao je 18 kilograma, jedva govori, loše se oseća… Takvo stanje zbog prirode njegove bolesti može dovesti do fatalnog ishoda i sada je pitanje svih pitanja da se podvrgne lekarskom tretmanu", kazao je Vijestima Dikićev advokat Milan Petrović.

Po pisanju Pobjede, Dikić je sinoć posle saslušanja u tužilaštvu prevezen u Klinički centar Crne Gore, a kasnije u jednu bolnicu u gde će biti podvrgnut lekarskim pretragama.

Podgorički list navodi da je tužilaštvo proširilo istragu i da će tražiti izručenje više državljana Srbije za koje, po saznanjima Pobjede, postoji osnovana sumnja da su bili upleteni u pokušaj terorizma.

Tužilaštvo će, po navodima Pobjede, putem međunarodne pravne pomoći poslati istražne podatke nadležnim organima Ruske Federacije i zatražiti saslušanje dvojice ruskih državljana protiv kojih postoji osnova sumnja da su organizatori akcije.

U noći uoči parlamentarnih izbora 16. oktobra u Crnoj Gori je uhapšena grupa od 20 državljana Srbije, među kojima i bivši komandant srpske Žandarmerije Dikić.

On je sa Aleksandrom Sinđelićem i Kristinom Hristić osumnjičen za terorizam u pokušaju, dok je 11 osoba iz uhapšene grupe osumnjičeno za stvaranje kriminalne organizacije. Ostali uhapšeni su pušteni na slobodu.

Za organizatore pokušaja napada označena su dvojica "ruskih nacionalista" koji su jedno vreme bili na teritoriji Srbije.

Cilj napada, po navodu tužilaštva je bio nasilna smena vlasti u Crnoj Gori, hapšenje i likvidacija premijera Mila Đukanovića, kako bi se sprečilo članstvo države u NATO savezu.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da nema dokaza da je u pokušaj terorizma umešana zvanična Moskva koja je negirala bilo kakvu vezu sa tim.

Tužilaštvo je označilo i "političku organizaciju" iz Crne Gore za umešanost u pripremu napada, ali do sada nije imenovalo o kojoj je organizaciji reč.

Direktniji je bio premijer Đukanović koji je optužio opozicioni Demokratski front (DF) za učešće u pripremi njegove likvidacije.

DF je kategorično dobacio ove tvrdnje, uz stav da tužilaštvo i Demokratska partija socijalista "iscrtavaju metu" uz ocenu da je reč o "montiranom slučaju u cilju održanja režima na vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: