Šveđanka ispituje Asanža o optužbama za silovanje

Glavna švedska tužiteljka Ingrid Isgren ispitaće osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža o optužbama za silovanje, prenosi "Dojče vele".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.11.2016.

09:02

Šveđanka ispituje Asanža o optužbama za silovanje
screenshot

Optužnica protiv Asanža za silovanje u Švedskoj još nije podignuta, već se radi o predistražnom postupku.

Nemački radio navodi i da bi nakon ispitivanja trebalo da padne i optužnica.

Tužilaštvo u Stokholmu je 2010. već odbacilo slučaj, ali ga se onda prihvatila tužiteljka Marijane Naj iz Geteborga.

Asanž, živi u ambasadi Ekvadora u Londonu već četiri i po godine, gde je potražio azil posle optužbi za silovanje u Švedskoj, ali kako se veruje, pre svega iz straha od izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga traže zbog objavljivanja vladinih dokumenata.

Međutim, Asanž ni nakon razgovora sa tužžiteljkom neće moći da se oseća sigurno, jer kako za "Dojče vele" objašnjava njegova advokatica Melinda Tejlor, Asanž se uopšte nije ni sklonio u ekvadorsku ambasadu zbog optužbi iz Švedske.

"On je ovde jer ni Švedska ni Velika Britanija ne žele da mu daju garancije da ga neće izručiti Sjedinjenim Državama. Takav rizik i dalje postoji, i to nema veze sa ispitivanjem po evropskoj optužnici".

Tejlorova čak pretpostavlja da će aktuelna američka administracija u poslednjim sedmicama svoje vladavine još intenzivnije pokušavati da uhapsi Asanža.

U SAD zvanično ne postoji optužnica protiv njega, ali je jasno da tamošnje Ministarstvo pravde prikuplja dokaze protiv Australijanca i Vikiliksa vec šest godina.

Čelsi Mening, koja je navodno davala podatke Vikiliksu, već je u SAD osuđena na 35 godina zatvora, zbog odgovornosti što su do javnosti dospeli "Avganistanski ratni dnevnici", kao i "Iracki ratni dnevnici" i Ambasadorske depeše" – velike afere koje su i učinile Vikiliks planetarno poznatim.

Profesor međunarodnog krivičnog prava Nikolaos Gazeas pretpostavlja da SAD "imaju u fioci" spreman zahtev za izručenjem, kako bi svakog trena mogli da ga ubace u faks-mašinu, dok britanski novinar Čarls Glas tvrdi da je administracija odlazećeg predsednika SAD baraka Obame progonila više novinara nego sve prethodne vlade zajedno.

"Bela kuća je poslednjih godina sve više koristila zakon o sprečavanju špijunaže iz ratne 1917. godine kako bi 'ganjala novinare koji su otkrili mučenja, ubistva, otmice osumnjičenih od strane Amerike širom sveta".

U međuvremenu, društvene mreže su preplavljene pozivima izabranom predsedniku Donaldu Trampu da pomiluje Džulijana Asanža, prenosi "Dojče vele."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: