Đurić: +383 je broj za geografsku, a ne međunarodnu oblast

Vlada Srbije zadovoljna je sporazumom o telekomunikacijama s Prištinom, a pre svega činjenicom da će Telekom Srbije i zvanično raditi na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.11.2016.

14:06

Đurić: +383 je broj za geografsku, a ne međunarodnu oblast
Tanjug

Telekom će raditi kao preduzeće koje je legalno priznato od međunarodne zajednice i prištinskih institucija, izjavio je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je istakao da je pozivni broj +383 u vlasništvu Srbije i da je dodeljen KiM kao geografskoj, a ne međunarodnoj oblasti.

"Naša državna kompanija konačno će legalno raditi na području naše južne pokrajine. Legalno i zvanično i priznata je od međunarodne zajednice i prištinskih institucija", rekao je Đuirić na pres konferenciji koja je, kako je naveo, sazvana da bi građani Srbije bili precizno, tačno i potpuno informisani o svim elementima zaključaka o sprovođenju Sporazuma iz 2013.

A tim zaključcima, dodao je, treba da se normalizuje rad telekomunkacionih kompanija u našoj južnoj pokrajini.

"Republika Srbija Vlada Srbije zadovoljni su će njena imovina na teritoriji južne pokrajine biti potpuno zaštićena i sačuvana ne samo u našem sistemu, gde se nikada nije ni dovodilo u pitanje, već će biti zaštićena i sačuvana ovim dogovorom i sporazumom koji garantuje njeno prenošenje na kompaniju Telekom Srbije, dakle u 100 procentnom vlasništvu Telekoma Srbije i koja će biti uspostavljena na teritoriji naše južne pokrajine", pojasnio je Đurić.

Kosovo će, kako je rekao Đurić, dobiti pozivni broj +383, ali ne kao međunarodni pozivni broj, već kao pozivni broj za geografsku oblast čiji je vlasnik Republika Srbija "kao što Kina ima više pozivnih brojeva, poput jednog za maticu, jedan za Hong Kong, drugi za Makao, treći za Tajvan, ili Velika Britanija jedan za maticu, a drugi za Foklandska ostrva".

"Telekom Srbije i Republika Srbija ostaju jedini članovi Međunarodne telekomunikacione unije, a tim pozivnim brojem raspolaže Srbija", rekao je Đurić.

On je dodao da građani Srbije ne treba da brinu jer neće biti dodatnog tarifiranja niti biranja pozivnih brojeva između centralne Srbije i južne pokrajine, već da će se naplaćivati uobičajeni međugradski telefonski saobraćaj.

Ovim dogovorom nedvosmisleno je konstituisana obaveza prenošenja imovine Telekoma Srbije na njenu ćerka firmu MTS Kosovska Mitrovica d.o.o. koja će biti uspostavljena na KiM, rekao je Đurić, dodajući da je predviđeno povećanje broja baznih stanica i obnavljanje onih koje su porušene 2010. i 2011.

"Reč je o jedinstvenom telekomunikacionom sistemu koji je očuvan na teritoriji Srbije. Zaštićeni su naši interesi, bez obzira na to što Priština i ovaj dogovor interpretira na lažan, iskrivljen i drugačiji način", rekao je Đurić.

On je istakao i da nije dobro što pojedini politički subjekti u Srbiji, poput Demokratske stranke Srbije i Pokreta Dveri, kritikuju dogovor, umesto da ga podrže, pritom, kako je rekao, koristeći "lažne argumente Edite Tahiri".

Direktor kancelarije za KiM je podvukao i da radnici Telekoma ne moraju da brinu, da nastavljaju svoj radni odnos sa punim pravima i socijalnom i svakom drugom zaštitom koje su i do sada imali.

"Kako ćemo urediti odnos Telekoma Srbija i ćerke firme MTS time će se baviti pravnici. Za radnike je važno da nastavljaju svoj angažman u okviru Telekoma Srbije, bez ikakvih promena radno-pravnog statusa", rekao je Đurić dodajući da je potpunosti sačuvana imovina Telekoma na Kosovu i Metohiji.

Direktor Telekom Srbija Predrag Ćulibrk rekao je da potpisani sporazum obezbeđuje da ta firma nastavi sa radom, da korisnicima na KiM obezbedi bolji servis pod istim komercijalnim uslovima kao i u ostatku Srbije i da neće biti nikakvih povećanja troškova.

"Pozivaće centralnu Srbiju na isti način kako su to činili do sada. Dokument obezbeđuje apsolutni kontinuitet i kontrolu nad imovinom koja je naša", rekao je Ćulibrk.

On je dodao da je ta firma dobila trajnu licencu što obezbeđuje potpuni legitimitet da u narednim godinama obezbedi najkvalitetniji servis na teritoriji Kosova i Metohije.

"Ovaj sporazum je, iz ugla Telekoma i Republike Srbije, nešto što predstavlja dobar rezultat nakon višegodišnjih pregovora", naglasio je Ćulibrk.

Direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini Dragan Vladisavljević predstavio je novinarima u Vladi tehničke aspekte, odnosno broj baznih stanica, njihovu lokaciju, pokrivenost...

Predviđeno je da Međunarodna unija za telekomunikacije dodeli broj +383, pri čemu će pored Kosova sa zvezdicom u fusnoti stajati da je bez prejudiciranja statusa, u skladu sa rezolucijom 1244, rekao je Vladisavljević.

On je dodao da će na severu Kosova biti 17 lokacija za bazne stanice, a pet južno od Ibra.

Kada je reč o pokrivenosti, dobija se područje koje je znatno šire, i koje će obuhvatati 25 odsto teritorije, umesto dosadašnjih sedam odsto, objasnio je Vladisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: