Brisel je zbunjen – čekajući "prve Trampove korake"

Ministri inostranih poslova EU odlučili su na neformalnom sastanku posvećenom odnosima sa SAD, da će sačekati korake izabranog predsednika SAD Donalda Trampa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.11.2016.

07:00

Brisel je zbunjen – čekajući
Thinkstock

Takođe, navedeno je i da će nastaviti da rade na jačanju uloge EU u svetu, dok ne postane jasnija budućnost transatlantskih odnosa.

Ministri su na sastanku, kome nije prisustvovao šef britanske diplomatije Boris Džonson, takođe podvukli važnost poštovanja izbora američkih birača i stvaranja kontakata s Trampovim timom.

"Moramo da vidimo kakvu će poziciju narednih meseci zauzeti nova administracija (u Vašingtonu). Sada se razmatra kako da se ojača glas EU u svetu", izjavio je posle sastanka belgijski ministar Didije Rejnders.

Članice EU strahuju da li će se neki od Trampovih stavova iznetih u predizbornoj kampanji pretočiti u aktivnu poliltiku - izolacionistička pozicija u odnosu na bezbednost, odbacivanje međunarodnih trgovinskih sporazuma i odbijanje da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni podsetio je da Tramp neće preuzeti dužnost pre januara, a da Evropa do tada mora da rešava mnoga pitanja, kao što su izbeglička kriza i ekonomska pitanja.

"Evropa treba da se bavi svojim problemima, a ne da se brine šta se dešava s druge strarne Atlantika", rekao je Đentiloni.

Evropski šefovi diplomatija sataće se zvanično već u ponedeljak, kada će razmatrati pogoršane odnose s Turskom, sukobe u Siriji i Libiji i odbrambenu saradnju s NATO-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: