Hilari je poražena - ko bi 2020. mogao na megdan Trampu?

Nakon poraza Hilari Klinton od Donalda Trampa postavlja se pitanje ko će biti pikovi Demokratske stranke za izbore 2020. godine, piše “Gardijan“.

Izvor: B92

Subota, 12.11.2016.

20:17

Hilari je poražena - ko bi 2020. mogao na megdan Trampu?
Foto: GettyImages

Oni su zato naveli listu od pet mladih nada koji bi mogli da za četiri godine pokušaju da stignu do Ovalne sobe.

Elizabet Voren, senatorka Masačusetsa

Foto: GettyImages
Vodila je krstaški rat u cilju strožijih propisa o Volstritu i borila se za manji uticaj novca i korporativne moći u politici. Dokazala se kao "nemilosrdni pas napadač“ na listi Hilari Klinton, stalno mitingujući protiv Donalda Trampa, napadala ga je zbog izjava o ženama i rasnim manjinama, kao i zbog politike. Bila je na vrhu progresivne liste želja za ovu kandidaturu i izdržala je sve pokušaje da se uvuče u trku prerano. Nakon što je Klintonova osvojila nominaciju pomogla je da se zaceli podela između establišmenta i levičarskih frakcija partije.

Hulijan Kastro, sekretar stanovanja i urbanog razvoja

Foto: GettyImages
Rođeni Teksašanin je mlad i "televizičan", a često su mu dodeljivali epitet "zvezde u usponu Demokratske partije“. Osim toga, ima inspirišuću biografiju – jednu od onih "samo u Americi“ priča koje građani vole da čuju i koja bi bila odličan kontrast u odnosu na Trampa koji je odrastao u bogatstvu. Unuk je meksičkog imigranta, odgajila ga je samohrana majka u siromašnom susedstvu San Antonija, grada koji će ga kasnije izabrati za gradonačelnika. Njegov brat blizanac Hoakin Kastro je u Kongresu. Klintonova ga je razmatrala kao potencijalnog potpredsednika i odustala je od toga. Putovao je po zemlji u njeno ime u pokušaju da podigne entuzijazam kod Latinoamerikanaca razjarenih zbog Trampove kampanje.

Kori Buker, senator Nju Džersija

Foto: GettyImages
Harizmatični senator Nju Džersija privukao je pažnju čitave nacije pričama o tome kako je spasao ženu iz zgrade koja je gorela i kako je pomogao stanovniku Njuarka da se izvuče iz snežne oluje. Inspirisao je mlade ljude da glasaju za Klintonovu tokom ove kampanje i takođe je bio na užem spisku za osobu koja će se kandidovati uz Hilari. “Gardijan“ tu piše da je zdravlje posle ove kampanje neočekivano postalo važna tema i Tramp bi u tom slučaju imao težak posao protiv Bukera koji aktivno vežba, vegan je i ne pije alkohol.

Kirsten Gilibrand, senatorka Njujorka

Foto: GettyImages
Aktuelna senatorka Njujorka upala je na to mesto kada je Klintonova sa njega ustala kako bi postala državna sekretarka. Pobedila je na specijalnim izborima 2010. godine i izabrana je na ceo mandat 2012. Igrala je veliku ulogu u borbi protiv Don’t Ask Don’t Tell” kampanji koja je sprečavala gej ljude da služe vojsku. Ispunila je obećanje iz kampanje i dovela do veće transparentnosti Vašingtona, postala je prva kongresmenka koja je objavila svoj raspored aktivnosti i finansije. To će je u očima javnosti dosta odvojiti od Hilari koju su žestoko kritikovali da je suviše tajnovita i da krije mnogo toga.

Šerod Braun, senator Ohaja

Foto: GettyImages
Sama činjenica da je njegova "home state“ Ohajo – jedna od ključnih država koje morate osvojiti ukoliko želite da pobedite na izborima daje mu startnu prednost. Nijedan republikanac nije pobedio na izborima ako Ohajo nije postao crven. Braun je poznat po borbi za prava radnika i njegov "plavi okovratnik“ bi mogao da mu donese te glasove koji su sada otišli Trampu. Kako se navodi, u poziciji je da krene u reformu Volstrita i da se bori protiv ekonomske nejednakosti, što je priorite leve frakcije Demokratske partije. Dodatni njegov plus mu donosi supruga Koni Šulc, feministička kolumnistkinja koja je osvojila Pulicera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: