Fares: Tramp prvo ide u Egipat

Spoljnopolitički savetnik predsednika SAD Donalda Trampa Libanac Valid Fares otkrio je za arapske medije da će prvo putovanje novog šefa Bele kuće biti u Egipat

Izvor: Tanjug

Petak, 11.11.2016.

17:12

Fares: Tramp prvo ide u Egipat
Foto: GettyImages

Osim toga, on je izjavio da će Tramp Muslimansko bratstvo odmah proglasiti teroristima, preneo je zagrebački Večernji list u izdanju za BiH.

Prioritet Trampu, osim odnosa s Rusijom, biće svakako i Bliski istok, a Fares za arapske medije kaže da će prvo Trampovo službeno putovanje biti u Egipat.

Egipat kao najveća arapska zemlja, navodi se, drži ključ rešenja Bliskog istoka, te može odigrati veliku ulogu u ponovnom pokretanju mirovnog procesa na Bliskom istoku između Palestinaca i Izraelaca.

Fares je otkrio i da će Tramp, za razliku od Obame i Hilari Klinton, koji su pokretu Muslimansko bratstvo dali politički legitimitet, taj pokret odmah staviti na listu terorističkih organizacija.

U analizi autora Hašana Haidara Dijaba, koju prenosi Večernji, navodi se da će izbor Trampa za predsednika najmoćnije sile na svetu dovesti do novog svetskog poretka.

Analitičari su, navodi, uvereni da Trampa očekuje najmanje deset velikih žarišta širom sveta sa kojima će morati da se suoči.

Osim poremećenih odnosa s Putinovom Rusijom i zategnutosti s Kinom koje će morati da izgladi, čeka ga izuzetno težak ispit na Bliskom istoku, Balkanu, kao i s Evropskom unijom. Već je najavio reviziju sporazuma koje je s Kubom i Iranom sklopio Barak Obama.

Tu je i Venecuela, za koju zajednice zemalja Južne Amerike traže da Vašington povuče uredbu kojom je Obama Venecuelu proglasio “pretnjom američkoj nacionalnoj bezbednosti”.

Tu je, kako se navodi, i veliki Brazil koji je utonuo u političku i ekonomsku krizu, te Meksiko prema kojemu najavljuje gradnju zida...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: