Više od dva miliona potpisa da Hilari bude predsednica

Više od dva miliona ljudi potpisalo onlajn peticiju kojom se od Elektorskog kolegijuma traži da za predsednika SAD izabere Hilari Klinton, a ne Donalda Trampa.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.11.2016.

15:38

Više od dva miliona potpisa da Hilari bude predsednica
Foto: GettyImages

U peticiji se navodi da Tramp, iako je osvojio većinu elektorskih glasova, nije pogodan za funkciju predsednika SAD i da je opasan po zemlju, prenose američki mediji.

Hilari Klinton je, kako se dodaje, osvojila više glasova građana i treba da bude predsednik.

"Jedini razlog Trampove pobede jeste Elektorskii kolegijum. Ali Elektorski kolegijum može da preda Belu kuću drugom kandidatu. Zašto ne iskoristiti ovu najnedemokratskiju od naših istitucija kako bi se osigurao demokratski rezultat?", navodi se u obrazloženju.

Potpisnici peticije takođe traže od pojedinih elektora da glasaju protiv svojih država i učine Klintonovu pobednicom.

Kolegijum ima 538 članova, a Tramp je osvojio 290 elektorskih glasova.

Elektori se sastaju u Vašingtonu 19. decembra, kada će zvanično izabrati 45. američkog predsednika, a čak i da peticija prikupi više miliona glasova, veoma je malo verovatno da novi šef Bele kuće neće biti Donald Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: