"Nema proširenja EU pre 2020, ali ima pregovora"

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da nije realno da neka od država kandidata postane punopravna članica Evropske unije pre 2020. godine.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.11.2016.

18:15

Foto: GettyImages

On je dodao da to ne znači zaustavljanje, ili usporavanje pregovora o pridruživanju, saopšteno je danas.

Junker je to rekao juče odgovarajući na pitanje mađarskog poslanika EP rodom iz Srbije Andora Delija o proširenju EU na Zapadni Balkan na sastanku "Razmena mišljenja sa predsednikom Junkerom - 100 sekundi za poboljšanje Evrope" u organizaciji Foruma mladih parlamentaraca Evropske narodne partije u Briselu.

Junker je u svom reagovanju istakao de je spomenuta izjava komisije pogrešno protumačena, jer se ona samo odnosila na sticanje punopravnog članstva, što ne znači obustavu ili usporavanje pregovora o pridruživanju novih članica.

Pregovori su u toku i u pozadini se odvija naporan rad, rekao je predsednik EK, dodavši da uzimajući u obzir sve okolnosti ne misli da je realno da neka od država kandidata postane punopravni član pre 2020. godine.

Deli je u svom izlaganju istakao da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU, ali da je u poslednje vreme ta politika usporena i oslabljena, navedeno je u saopštenju njegove kancelarije.

On je upozorio da izjava EK da neće biti proširenja do 2019. godine samo doprinela jačanju evroskepticizma u državama kandidatima na Zapadnom Balkanu, što stvara značajne prepreke u javnosti na putu promovisanja Evropske unije i evropskih vrednosti u tim državama.

Put stabilizacije i pridruživanja je veoma dugotrajan, zahtevan i komplikovan proces što iziskuje proaktivniji pristup institucija EU, naveo je Deli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: