KŠ: Zazidano celo naselje; "Berlinski zid, samo za cigane"

Betonskim zidom visokim dva metra ograđeno je romsko naselje "Marko Orlović“ u Ulici Blagoja Parovića u Kruševcu.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2016.

21:02

KŠ: Zazidano celo naselje;

Dok u lokalnoj upravi tvrde da je zid zapravo zvučna barijera naselja od buke, drugi kažu da je betonski zid postavljen da bi se naselje ogradilo od pogleda inostranog investitora koji u neposrednoj blizini treba da gradi tržni centar i stanove.

Ni ni Kineski, ni Berlinski, ni Kiparski, a ne liči ni na zaštitne ograde koje od buke čuvaju naselja. Betonski zid visok dva metra i debeo 25 centimetara romsko naselje štiti od ulice ili ulicu od romskog naselja.

„To je Berlinski zid, samo za cigane. Tako je, tako smo zaslužili. Kako da vam kažem, ovo naselje je stvarno drugačije malo od ciganmale unutra, oni to smatraju sirotinjskim“, navodi jedna od žiteljki romskog naselja.

„Iz svoje kuće nemam izlaz, 30 metara mi je sa jedne strane, 30 sa druge. Ne samo ja, mnoge porodice“, dodaje jedan muškarac.

Šta još kažu žitelji romskog naselja:

„Ako bi se neka kuća upalila... Oni na to nisu mislili. Kako bi prišli vatrogasci da gase vatru? A sanitet? Kako da priđe sanitet? Mi cigani možemo da umremo, ne mari niko za nas“.

„Ja mislim da nije uredu ovaj zid uopšte. Ispada kao zatvor“.

Projektant zida nije predvideo vanredne događaje. U jednom delu naselje između kuća i zida ima manje od jednog metra pa je u slučaju vanrednih okolnosti dolazak Hitne pomoći ili vatrogasaca onemogućen.

Osim toga, pojedinim porodicama uredno regirstrovana vozila ostala su zazidana unutar zida.

Ipak, i pored svega toga, pojedini građani nemaju ništa protiv zida.

„Izgradnja ovog zida, šta znam... Ukras je lep. Lepo i čisto“, kaže građanka Kruševca, dok jedan muškarac dodaje: „Dole je dosta kuća bilo nezaštićeno od rugla. Sve u svemu, ja kao žitelj ovog naselja ja se sasvim slažem sa ovom ogradom što je podignuta“.

Interesantno je da se zazidano romsko naselje nalazi prekoputa budućeg naselja Aerodrom gde će uskoro početi izgradnja tržnih centara i stanova.

Zid oko romskog naselja dugačak je 120 metara, iza njega nalazi se 200 kuća i 2.500 ljudi, a predviđeno je samo četiri ulaza za automobile.

U lokalnoj samoupravi kažu da sa zidom nemaju ništa, napravljen je na magistralnom putu i za odgovaraju Putevi Srbije. Sa druge strane, iz Puteva Srbije kažu da oni jesu finansirali i izveli projekat, ali da je elaborat za izgradnju zida platila lokalna samouprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: