U dečjim kašicama pronađen povećan sadržaj pesticida

Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta dečjih kašica Juvitana.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.11.2016.

15:12

U dečjim kašicama pronađen povećan sadržaj pesticida
Thinkstock

Navodi se da bi te kašice mogle predstavljati rizik po zdravlje dece jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta pesticida.

Kako se navodi na sajtu tog ministarstva, proizvođač Svislajon (Swisslion) Takovo je obavešten o tome, preduzeo je mere u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i obavestio sanitarnu inspekciju o povlačenju proizvoda s tržišta 3. novembra.

Ministarstvo je navelo da je ispitivanje uradila laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje "Beograd" 12. oktobra, dok su rezultati stigli 28. oktobra.

U kompaniji Svislajon Beti nisu mogli da daju informaciju o tome da li su s tržišta povučene sve sporne kašice.

Iako se do sada nije pojavio slučaj komplikacija koje su prouzrokovale ove kašice, pedijatri preporučuju da se prati stanje dece kao i da se roditelji jave ukoliko primete stomačne tegobe, prenosi portal Bebac.

Ono što takođe morate imati na umu jeste da se uticaj pesticida na organizam može uočiti tek nakon dužeg vremena konzumiranja veće količine kašica.

Kompletan spisak kašica koje su sporne objavio je portal bebac.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: