Amnesti i Reporteri bez granica upozorili Trampa

Organizacija Amnesti internešenel poručila je novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu da poštuje ljudska prava, prenosi AFP.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.11.2016.

15:52

Amnesti i Reporteri bez granica upozorili Trampa

Osim toga, oni su kritikovali njegovu "otrovnu retoriku" koju je koristio tokom predizborne kampanje.

Generalni sekretar te organizacije Salil Šeti naveo je u saopštenju da je Tramp više puta zabrinuo snažnim uverenjima koja bi mogla da naruše poštovanje ljudskih prava u SAD.

"On bi morao da ih zaboravi i povinuje se obavezama SAD u poštovanju ljudskih prava i u zemlji i u inostranstvu", rekao je Šeti.

Izvršna direktorka Amnesti internešnl organizacije u SAD Margaret Hunag kritikovala je uznemirujuću i "otrovnu retoriku" Trampa u kampanji.

"Ta retorika ne može i ne sme da postane politika Vlade. Ksenofobija, seksizam i druge negativne osobine nemaju mesta u Vladi", zaključila je ona.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) takođe je apelovala na Trampa da poštuje slobodu medija i slobodu govora kada postane predsednik.

Kako se navodi u saopštenju, tokom kampanje Tramp je napravio brojne zabrinjavajuće poteze koji govore o nepoštovanju slobode medija.

"Pretio je da će tužiti novine zbog objavljivanja negativnih članaka o njegovim reformama.Opozvao je akreditacije jednom magazinu zbog 'netačnog izveštavanja'. Vredjao je i maltretirao reportere koji su ga negativno predstavljali, postavljali nezgodna pitanja i odbijao da učestvuje u debati koju je vodila 'nepodobna' novinarka", navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar RSF Kristov Deloar kazao je da su njegovi potezi tokom kampanje ograničavali slobodu medija, čime je poslat negativan signal o njegovim namerama tokom predsedničkog mandata.

"Novinarima mora da se omogući da rade bez straha od represije", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: