Šta kaže Evropa: "Divne vesti" i iznenađenje

Donald Tramp pobedio je na predsedničkim izborima u SAD, a rezultati izbora su kod nekih Evropljana izazvali iznenađenje, dok su drugi čestitali.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.11.2016.

10:11

Šta kaže Evropa:
Foto: Gettyimages

Među prvima Donaldu Trampu je čestitao ruski predsednik Vladimir Putin, koji je izrazio uverenost da će doći do dijaloga između Moskve i Vašingtona.

Francuska desničarka Marin le Pen čestitala je na svom profilu na Tviteru Trampu i “slobodnom američkom narodu“.

Predsednik Francuske Fransoa Oland pozvao je "ujedinjenu Evropu" na odbranu vrednosti nakon Trampove pobede.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej čestitala je Trampu i dodala da će Velika Britanija i SAD ostati "jaki i bliski partneri u oblastima trgovine, sigurnosti i odbrane".

"Britanija i SAD imaju dugu i specijalnu vezu, koja je osnovana na vrednostima slobode, demokratije i preduzimljivosti. Mi smo i ostaćemo jaki i bliski partneri u oblastima trgovine, sigurnosti i odbrane", rekla je premijerka Mej.

Osim toga, britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson čestitao je pobedu i poručio da se raduje nastavku saradnje dve zemlje, prenosi Rojters.

Džonson, koji je ranije kritikovao novoizabranog predsednika SAD, napisao je na Tviteru da su veoma važni odnosi Velike Britanije i SAD.

"Uveren sam da naši odnosi mogu da napreduju", rekao je Džonson.

Kako se navodi, Džonson je prošle godine izjavio da se plaši da putuje u Njujork zbog "realnog rizika od susreta sa Donaldom Trampom", nakon što je Tramp izjavio da su delovi Londona "toliko radikalizovani da ne mogu više biti sigurni, budući da se i policajci plaše za svoje živote".

Španski premijer Marijano Rahoj je takođe čestitao Trampu i naveo da će biti nastavljena saradnja sa SAD. Međutim, španski mediji ne gledaju baš blagonaklono prema sledećem predsedniku SAD, a naslov na prvoj strani “Periodika“ glasi “Bože, oprosti Americi“. Čestitao je i mađarski premijer Viktor Orban poručivši da je "demokratija još živa".

"Kakve divne vesti. Demokratija je još živa", objavio je Orban na svom profilu na Fejsbuku.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je republikancu, ističući da će Ankara ojačati "odnose i saradnju zasnovane na poverenju" sa SAD.

Evropska unija će nastaviti da sarađuje sa SAD posle izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za novog predsednika SAD, poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

"Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promene u politici", istakla je Federika Mogerini, preneo je AFP.

"Nastavićemo zajedničku saradnju, ponovo otkrivajući snagu Evrope", navela je Mogerinijeva.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, koji je izabran za novog predsednika SAD, nego sa prethodnom američkom administracijom.

"Biće teško, teže nego sa prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsednika na slobodnim izborima", rekao je Šulc za radio "Evropa 1".

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je da pobeda Trampa nije ono što je većina Nemaca priželjkivala, prenosi Rojters.

On je dodao da spoljna politika Vašingtona više neće biti predvidiva kao što je bila do sada i podsetio da je Tramp tokom kampanje uputio mnogo kritika zvaničnicina Evrope i Nemačke.

"Rezultati izbora se ne smeju potceniti, bez obzira na to što se ne podudaraju sa željama većine Nemaca. Ali mi ćemo ih prihvatiti", rekao je Štajnmajer. Međutim, ima i onih koji su šokirani pobedom Trampa. Nemačka ministarka odbrane Ursula von der Lejen navela je da je Trampova pobeda “veliki šok“.

“U interesu Evrope je da SAD ostanu otvorene prema svetu“, rekla je ona, aludirajući na to da Tramp mora da spreči izolaciju SAD.

Član nemačke partije CDU Norbert Rotgen naveo je da niko zapravo nema predstavu šta bi novi predsednik SAD mogao da uradi.

“Ako ljutiti glas uđe u službu i postane glas najmoćnijeg čoveka na svetu... Geopolitički smo u veoma neobičnoj situaciji“, rekao je on.

"Moramo da poštujemo budućeg predsednika SAD. Nadam se da ćemo pronaći način da sarađujemo", poručio je Šulc, preneo je Rojters.

Francuski ambasador u SAD napisao je na svom profilu na Tviteru da se posle Bregzita i izbora u SAD “svet raspada pred našim očima“. Taj tvit je kasnije obrisao. Nemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je da će posle pobede Donalda Trampa, na predsedničkim izborima u SAD, svet biti - luđi, prenosi Rojters.

"Nije kraj sveta, ali će svet biti luđi", napisao je Mas na svom profilu na Tviteru.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je siguran da će Hrvatska uspostaviti kvalitetne odnose s novom američkom administracijom i čestitao republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD.

"Čestitam na pobedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose s novom administracijom", rekao je Plenković novinarima u Opatiji.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir takođe očekuje da će Hrvatska nastaviti da gradi savezničke odnose s SAD.

"Naš je stav vrlo jasan. Mi ćemo sa SAD graditi savezničke odnose i dalje", rekao je Štir novinarima u Opatiji.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je i izrazio nadu da će saradnja BiH i SAD biti nastavljena.

"Pridružujem se čestitkama predsedniku Trampu. Želim mu da na najbolji način vodi Sjedinjene Američke Države u mandatu koji je pred njim. Nadam se nastavku dobre saradnje SAD i BIH", rekao je Izetbegović u Briselu.

Kako su preneli sarajevski mediji, predsedavajući Predsedništva BiH je naveo da su SAD podržavale BiH u ostvarenju mira i stabilizaciji, posebno putu ka članstvu te zemlje ka NATO.

"Očekujem nastavak te saradnje", rekao je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: