Novi svetski poredak: Donald Tramp je predsednik SAD

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izabran je za 45. američkog predsednika, a dužnost će preuzeti 20. januara 2017. godine.

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2016.

09:05

Novi svetski poredak: Donald Tramp je predsednik SAD
Getty Images

Tramp je premašio magičnu granicu od 270 elektorskih glasova na izborima i pobedio u duelu s kandidatkinjom Demokratske partije Hilari Klinton.

Čovek koji u svojoj biografiji ima titule milijardera, televizijskog producenta, rijaliti zvezde u 71. godini će preuzeti mesto predsednika SAD od Baraka Obame, koji je u kabinetu proveo dva mandata.

Tramp je ponovo vratio Republikansku partiju na vrhovnu poziciju u sistemu vlasti, posle osam godina “opozicionog staža“ za vreme Obamine vladavine. Od početka izbornog dana mu nisu davane velike šanse da ostvari trijumf, ali su prve prognoze, iako su se činile preuranjenim, ipak bile istinite. Već u procenama rezultata prvih država Tramp je stekao prednost, ali je onda došlo do nekoliko veleobrta.

Kako je noć odmicala, Klintonova je smanjivala razliku, tako da se činilo da su istraživači javnog mnjenja bili u pravu i da su doneli pravu sliku stanja stvari konzumentima medijskih sadržaja.

Ipak, rast glasova u korist kandidatkinje Demokratske partije nije išao očekivanim ritmom, Tramp je pobeđivao u "sigurnim" državama, a "bitka za Floridu" je dala znak da će se desiti nešto neočekivano.

Iako je u jednom trenutku pomenut scenario po kome Tramp već sprema gubitnički govor, a pojavio se i njegov neimenovani savetnik koji je prizivao čudo, Trampova podrška je rasla, Virdžinija se pojavila kao nova ključna tačka, a Ohajo, Severna Karolina i Pensilvanija su se činile kao države u kojima će se voditi borba na "jedan glas".

Sve osim Virdžinije je na kraju bilo obojeno u crveno, CNN je čak oklevao sa objavom rezultata, dok je agencija AP unapred najavljivala ishode izbora u pojedinim državama. U prognozerskoj kategoriji se istakao i švedski diplomata Karl Bilt, koji je proglasio "kraj" nakon što je saznao rezultate u Viskonsinu.

Bilo je incidenata u izbornoj noći, najpre je Trampov advokatski tim podneo tužbu zbog nepravilnosti u Nevadi, što je sud odbacio, da bi se potom demokrate žalile na Trampovog sina i njegovu objavu glasačkog listića na Tviteru.

Sve se promenilo u 3.30 po našem vremenu. Tada je "Njujork tajms" objavio da ekscentrični milijarder ima više šansi da postane predsednik SAD, prvi put od početka kampanje. To je bio još jedan znak da će se "nešto čudno desiti".

Sat kasnije kandidatkinja Demokratske stranke Hilari Klinton na Instagramu je objavila fotografiju kojom se, kako navodi "Independent", priprema za poraz od Trampa.

Od tada ništa više nije moglo da zaustavi Trampa, čak su i kladioničari morali da koriguju kvote, klasičnom varijantom "iz keca u dvojku". Amerika je ponovo podeljena posle tog trenutka... U taboru Klintonove suze i neverica, u taboru Trampa široki osmesi i burna atmosfera.

Vreme je prolazilo, Tramp je bio sve sigurniji, a u redove demokrata se uvukla nervoza, evidentna u nastupu šefa kampanje bivše državne sekretarke Hilari Klinton, koji je simpatizere i medije "poslao na spavanje".

Konačan kraj svih spekulacija je označen kada je CNN objavio da je Klintonova uputila poziv Trampu... Neposredno zatim pred pristalicama se našao novoizabrani predsednik SAD i poručio da ih neće izneveriti.

Kako je potom objavljeno, Tramp će se u četvrtak sastati s odlazećim predsednikom Barakom Obamom, a procedura tranzicije vlasti je već počela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: