Slučaj "Parada": "Jedan civil je gurao Žandarma u kordonu"

Suđenja žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. nastavljeno je u Višem sudu u Beogradu.

Izvor: Beta

Sreda, 09.11.2016.

22:53

Default images

Svedočili su pripadnici Žandarmerije Ivan Tasić i Igor Krstić.

Krstić je rekao da je u Birčaninovoj ulici video jednog civila kako gura Žandarma koji je bio u kordonu kao i još trojicu civila koji su bila iza i gurali se sa ostalim pripadnicima Žandarmerije.

Krstić je svedočio da je bio vozač u službenom vozilu i da je sve to video sa udaljenosti od oko osam metara a rekao je i da je čuo uzvike "lezi dole, policija".

Tasić, koji je bio u vozilu defender je rekao da je video četvoricu civila koji su "gurali i udarali po štitovima" kordona Žandarmerije i da je čuo naređenje "lezi dole, policija".

Krstić je rekao da je sve što je video trajalo od 15 do 20 sekundi i da je, dok je preparkirao vozilo sve bilo završeno.

"Nisam video da li su civili imali nešto u rukama", rekao je Krstić dodavši da iz položaja u kome je bio nije ni mogao da vidi ruke civila.

Krstić je rekao da nije video šta se dešavalo pre kontakta civila i kordona Žandarmerije, a isto svedočenje je izneo i Tasić koji je naveo da je oko 11.30 preko radio veze čuo poziv za pomoć.

Tasić je rekao i da je potom s kolegama u vozilu difender stigao do mesta incidenta i da je video da je "kordon narušen".

On je svedočio da je izašao iz vozila i krenuo ka sredini kordona a da je Predrag Mitrović, koji je takođe bio u difenderu, krenuo ka desnoj strani kordona.

Tasić je rekao da je video kako je Mitrović "izvukao lice u plavoj dukserici s kapuljačom" iz gužve i da se to lice potom otrglo i krenulo ka ulici Svetozara Markovića.

"To lice je držalo neki predmet u rukama i bacilo ga prema meni tako da me je pogodio a osetio sam kratak i oštar bol", rekao je Tasić, dodavši da je Mitrović to lice potom udario palicom u leđa.

On je svedočio da je između bacanja predmeta koji je bio flašica za vodu a kome je prethodio uzvik "jebaću vam mater ili tako nešto" i udarca prošla "nepuna sekunda" i da je udareni civil pao na zemlju.

Tasić je svedočio i da Mitrović potom nije ništa radio a da je mesto gde se sve odigravalo prišao drugi civil u crnoj košulji.

"Podigao sam palicu ali je nisam upotrebio jer to lice nije pružalo aktivan otpor", rekao je Tasić dodavši da se tada pojavilo i treće lice u sivomaslinastoj dukserici koje je pokazao legitimaciju Vojske Srbije.

Tasić je rekao i da je tada sve prestalo a da su dva civila otišla u obližnji haustor i da se, potom, na mestu incidenta pojavio crni audi sa plavim i crvenim blinkerima.

Prema njegovim rečima, osoba iz tog vozila je pokušala da uđe u zgradu gde su prethodno ušla dva civila ali im to žandarmi nisu dopustili tako da se vratila u audi.

On je svedočio da je čuo repetiranje oružja u tom vozilu i da je otvorio vrata na strani suvozača kada je video da osoba koja je unutra stavlja pušku između sedišta.

Tasić je rekao i da im prethodno nije bilo najavljeno da će u delu grada za koji su bili zaduženi proći bilo koje vozilo pod pratnjom ili neka od štićenih ličnosti.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić terete se i za napad na vojno lice u vršenju službene dužnosti, zlostavljanje i mučenje.

Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i zloupotreba službenog položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: